Catalunya

Les bases d'ERC es pronuncien majoritàriament per votar "no" en el referèndum sobre l'Estatut

El vot negatiu en el referèndum sobre l'Estatut és l'opció que té més partidaris entre la militància d'ERC, segons que ha quedat reflectit en la majoria de les dotze assemblees territorials celebrades aquest dimarts a la nit de manera simultània a tot Catalunya. En concret, les assemblees de Barcelona-Barcelonès Nord, Alt Pirineu, Baix Llobregat, Maresme, Camp de Tarragona, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Penedès, Lleida i Terres de l'Ebre. A les dues altres assemblees, la de Girona i la de la Catalunya central, els partidaris del "no" i els del vot nul han estat més equilibrats.

Actualitzat

El "no" s'ha imposat de manera clara en la majoria de les assemblees, fins al punt que en alguna d'elles, com a la de l'Alt Pirineu, totes les intervencions ha estat a favor del "no" i cap a favor del vot nul. En altres assemblees l'opció del vot nul ha tingut alguns defensors, però en cap cas ha estat l'opció preferida, com és el cas del Baix Llobregat, on s'han comptabilitzat 16 intervencions a favor del "no" 5 del nul.

La situació creada a les assemblees pot provocar que la resolució que va aprovar dijous passat l'executiva d'ERC, en què es recomanava demanar un vot "preferentment nul", sigui modificada o ben elaborada de nou a la reunió del Consell Nacional prevista per dissabte que ve, en què ERC decidirà definitivament el sentit del seu vot.  Aquesta és, almenys, la petició que han fet diverses organitzacions territorials com la de l'Alt Pirineu, on el diputat Uriel Bertran ha reclamat que el "no" quedi reflectit com a opció preferent o única en la resolució definitiva del Consell Nacional.

Federacions i agrupacions comarcals com les de l'Alt Pirineu i Maresme ja fa dies que havien expressat la seva opció favorable al "no", mentre que en les altres ha estat aquesta nit quan el "no" s'ha mostrat majoritari.

El màxim líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha participat en l'assemblea de Barcelona-Barcelonès Nord celebrada a l'Orfeó Gracienc, ha assegurat abans del començament de la reunió que Esquerra serà "criticada" i rebrà "comentaris agressius" de les altres formacions "amb independència" de l'opció de rebuig que elegeixi al referèndum. Carod-Rovira, que ha elogiat el fet que ERC sotmeti les decisions importants a la consideració de les assemblees de militants, ha matisat no obstant això, que aquestes són únicament "informatives" i, per tant, no decisòries, però això només és en teoria perquè en la pràctica en algunes d'elles s'hi vota i això ha passat ja diverses vegades.

Si bé Carod-Rovira i la majoria de dirigents amb càrrecs institucionals a la Generalitat eren favorables fins ara que el Consell Nacional, que és el màxim òrgan de direcció entre congressos, mantingués la resolució del vot "preferentment nul", el pes que ha tingut el "no" en les assemblees pot obligar a modificar la posició definitiva d'ERC.

Segons Carod-Rovira, "si bé és cert que l'Estatut que sortirà de Madrid és millor en aspectes parcials que el del 1979, com no podia ser d'una altra manera tenint en compte que l'actual es va aprovar després de 40 anys de dictadura i el nou ha estat fet després de 30 anys de democràcia, no és menys cert que el text que ens proposen no té res a veure amb el que va aprovar el Parlament, perquè sincerament en queda molt lluny i estem parlant d'una altra cosa".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut