Yolanda Diaz serà la cap de llista de Sumar a Madrid i Ione Belarra ocuparà la cinquena posició
Yolanda Diaz serà la cap de llista de Sumar a Madrid i Ione Belarra ocuparà la cinquena posició

Podem i Sumar signen la coalició per anar junts el 23J, malgrat el veto a Irene Montero

Sumar, que integra una quinzena de formacions, s'ha registrat aquest vespre

RedaccióActualitzat

Podem signa la coalició amb Sumar per a les eleccions generals del 23 de juliol, malgrat criticar que l'equip de Yolanda Díaz ha vetat l'actual ministra d'Igualtat, Irene Montero.

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha comparegut aquest migdia per explicar que accepten presentar-se conjuntament. Tot i que afirmen que la coalició està garantida, també demanen a la formació de Yolanda Díaz un acord just. I això, diuen, passa per incloure la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a les llistes per Madrid.

Belarra ha assegurat que la negociació per aixecar el veto a Montero i poder incloure-la a les llistes es pot allargar fins a l'últim moment.

Ione Belarra i Irene Montero al Congrés en una imatge d'arxiu (Europa Press/Jesus Hellín)

En qualsevol cas, la coalició Sumar, que integren una quinzena de formacions, s'ha registrat aquest vespre. Ara la nova formació té temps fins al 19 de juny per configurar les llistes electorals amb els noms de tots els candidats.

Sumar ha ofert a Podem ocupar set posicions a les llistes que tenen pràcticament l'escó assegurat. Són cinc que ocupen la primera posició de les llistes en diverses províncies, i dos més, un per Barcelona i un altre per Madrid. Ione Belarra, secretària general de Podem, anirà al número 5 de les llistes de Sumar a Madrid, i Lilith Verstringe, secretària d'Organització de Podem, anirà en quart lloc a la llista de Sumar-En Comú Podem a Barcelona.

Yolanda Díaz ha celebrat que Sumar anirà a les generals "amb una gran aliança de forces per la democràcia, la igualtat i la justícia social":

 

Consulta de Podem a les bases

Podem ha comparegut aquest divendres al matí després que el 93% de les bases del partit hagi donat a la direcció plens poders en aquesta negociació.

Amb el 92,92% dels vots, la militància ha avalat negociar amb Sumar per anar junts a les eleccions generals del 23J. La votació s'ha fet de manera telemàtica i hi han participat 52.829 persones, segons publica el partit a la seva pàgina web.

En concret, els resultats han estat: 49.089 vots a favor del sí (el 92,92%), 3.568 vots en contra de l'aliança (el 6,75%) i 172 vots en blanc (el 0,33%).

La pregunta de la votació en línia era:

"Acceptes que el consell de coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el consell ciutadà estatal, negociï amb Sumar i, si escau, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar?"

La vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz
La vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz (Europa Press/Eduardo Parra)

 

Últim dia per registrar coalicions

Aquest divendres s'acaba el termini per registrar coalicions de cara als comicis.

La principal incògnita en l'anunciada coalició és quin paper hi jugaran les ministres Irene Montero i Ione Belarra.

Després de la controvèrsia al voltant de la llei del "només sí és sí", Sumar s'ha inclinat per deixar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, fora de les llistes.

Darrerament, els de Yolanda Díaz han fet diverses apel·lacions a renovar els lideratges. Les últimes setmanes, tant el líder d'Esquerra Unida i ministre de Consum, Alberto Garzón, com l'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, han fet públic que renuncien a formar part de la candidatura de Sumar.

Aliança de Comuns i Sumar

En Comú Podem, la confluència impulsada per Ada Colau a Catalunya, ha certificat també aquest divendres l'aliança amb Sumar per a les eleccions generals del 23J.

Des del llançament del projecte de Sumar promogut per la vicepresidenta Yolanda Díaz, els Comuns van expressar obertament el seu suport.

Aquest és el tuit que ha fet la formació un cop s'ha oficialitzat l'aliança electoral amb Sumar:

La coalició es presentarà a les circumscripcions catalanes amb la marca Sumar-En Comú Podem.

Sumar i Compromís es presentaran junts al País Valencià

Un dels focus de tensió política entre les esquerres ha estat al País Valencià. Aquest divendres, Sumar i Compromís ja han tancat un acord per presentar-se junts a les eleccions generals del 23 de juliol al País Valencià.

Fonts de Compromís han confirmat el pacte aquest divendres al matí i han concretat que la coalició es presentarà amb el nom Compromís-Sumar: Sumem per guanyar.

Podem va plantejar ahir presentar-se en solitari al País Valencià i en coalició a la resta de circumscripcions, però Sumar ja va fer saber que no preveia aquesta possibilitat.

Fins ara s'han integrat a Sumar formacions com Més Madrid, En Comú Podem, Compromís, Esquerra Unida, Chunta Aragonesista, Projecte Drago i Verds-Equo, entre d'altres, a les quals ara s'afegeix Compromís.

Imatge d'arxiu de l'executiva de Compromís després de les eleccions municipals
Imatge d'arxiu de l'executiva de Compromís després de les eleccions municipals (Europa Press/Jorge Gil)


Com es repartiran les llistes entre Sumar i Compromís

Les mateixes fonts han concretat que Compromís només ha negociat amb Sumar i que, si en els llocs que s'han reservat a Sumar a les llistes hi va gent de Podem, serà una qüestió que hauran de decidir entre Podem i Sumar.

El pacte entre Sumar i Compromís implica que la formació valenciana designarà el cap de llista per València, mentre que serà Sumar qui ho farà a les circumscripcions d'Alacant i Castelló. Els números dos a les tres demarcacions els triarà Compromís; els tercers corresponen a Sumar.

ARXIVAT A:
Unides PodemYolanda DíazEleccions Generals 2023 - 23JSumar
Anar al contingut