Per poder exhibir animals s'han fet una setantena de mostres PCR (Ajuntament del Prat de Llobregat)

Les altres PCR: fan proves a 70 pollastres per salvar la Fira Avícola del Prat

La grip aviària detectada al nord d'Europa ha estat a punt d'impedir el retorn a la presencialitat d'aquesta fira, que arriba a l'edició 48

RedaccióActualitzat

El Prat de Llobregat recupera aquest divendres a la tarda, de manera presencial i amb exhibició d'animals vius, la Fira Avícola Raça Prat, que arriba a l'edició número 48.

Després d'una edició virtual el 2020 a causa de la pandèmia de covid-19, el 2021 ha estat un altre virus, el de la grip aviària, el que gairebé ha impedit que aquest municipi del Baix Llobregat pugui celebrar presencialment la fira centrada en el pollastre pota blava i altres productes emblemàtics del municipi, com la carxofa Prat.

De fet, la fira va estar suspesa fins dos dies abans de la data d'inici, arran de l'ordre del govern espanyol que cancel·lava les mostres avícoles a tot Espanya en resposta als casos de grip aviària detectats en països com el Regne Unit, que ha registrat el brot més gran de la seva història.

Cartell de la 48a edició de la Fira Avícola Raça Prat (Ajuntament del Prat de Llobregat)

Establia, però, excepcions per a casos considerats justificats per part de l'autoritat competent. A Catalunya és la Generalitat, que dimecres va emetre l'autorització extraordinària que permet als organitzadors obrir les portes de la granja de la Ricarda, on es farà la fira fins diumenge.

L'autorització va arribar després que dimarts dos veterinaris van fer una setantena de proves PCR a pollastres, gallines i capons dels criadors d'aviram que hi participen amb animals vius i totes van donar negatiu.

Només dues explotacions, de fora del Prat, que no han pogut acreditar que els seus animals no han tingut contacte amb ocells silvestres, hi participen aquest any sense exhibir animals.

Estany de la Ricarda (ACN/Àlex Recolons)

"És la fira més complicada de fer", ha declarat l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, en referència al fet que ha calgut afegir les mesures contra la grip aviària a les ja previstes contra la covid-19.

Així, està previst fer controls d'aforament als diversos espais, com el pavelló avícola, la mostra agrícola i ramadera, la mostra comercial, la mostra d'entitats i l'espai gastronòmic.

Aquest últim, que inclou una primera mostra de vins, s'ha reduït i s'han instal·lat barres a l'exterior per evitar aglomeracions sense mascareta en interiors.

El recinte de la fira, a la granja de la Ricarda, a tocar de l'aeroport del Prat, té uns 19.000 metres quadrats.

Un avió s'enlaira per sobre la Ricarda (ACN/Àlex Recolons)

Els organitzadors esperen rebre entre 65.000 i 70.000 visitants, una xifra inferior als més de 80.000 que va tenir l'última edició presencial, el 2019, abans de la pandèmia.

La 48a edició de la Fira Avícola Raça Prat també està marcada pel debat sobre l'ampliació de l'aeroport que hi ha hagut aquest any, i per això l'Ajuntament dedica el seu espai expositor a defensar els espais naturals del delta del Llobregat i el parc agrari.

S'hi presenta, per exemple, una experiència audiovisual immersiva per descobrir l'espai natural de la Ricarda, amenaçat per la possible ampliació de la tercera pista.

Anar al contingut