Membres de les ADF concentrats a Hostalric per demanar que es mantingui el model de col·laboració entre Bombers i voluntaris (ACN/Ariadna Reche)

Les ADF es reivindiquen perquè no volen quedar al marge de l'extinció d'incendis

Més de 800 voluntaris de les agrupacions de defensa forestal protesten a Hostalric contra Interior i els Bombers perquè se senten apartats de les feines que feien fins ara

Redacció/ACNActualitzat

Les agrupacions de defensa forestal (ADF) han volgut reivindicar el seu paper en l'extinció d'incendis i avisar el govern de la Generalitat que "no es pot prescindir d'un equip de 6.500 voluntaris a tot el país". Més de 800 voluntaris de les ADF s'han concentrat aquest diumenge a Hostalric per reclamar que estan formats i equipats "per lluitar contra el foc".

Consideren que la cúpula dels Bombers vol acabar amb un model de voluntariat que ha funcionat durant gairebé 40 anys i denuncien que els han retirat moltes atribucions.

Segons el president del Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya, Ramon Torrents: "Des del 2022, amb el nou pla Infocat, ens han rellevat una mica de les funcions que teníem i volem recuperar-les per continuar treballant a les ordres dels Bombers."

Per això demanen una reunió amb la conselleria d'Interior i amb els comandaments dels Bombers i es queixen que fa molt de temps que no se'n fa cap.

El nou pla que regula l'extinció d'incendis redueix el marge de maniobra de les ADF, que hi estan absolutament en desacord
El nou pla que regula l'extinció d'incendis redueix el marge de maniobra de les ADF, que hi estan absolutament en desacord (3Cat)

Des de fa dos anys, les funcions de les ADF han quedat relegades a una primera resposta a la cua de l'incendi, oferir suport amb maquinària agrícola i camions cisterna d'aigua, i fer tasques de vigilància quan l'incendi està controlat. Però queden excloses del suport a l'extinció a qualsevol punt de l'incendi si el cap d'intervenció dels Bombers no ho considera necessari.

El preu de retirar els voluntaris

Torrents avisa que el fet de retirar més de 6.000 efectius dels incendis forestals "deixaria el país desprotegit". Perdre el voluntariat, apunta, és perdre la rapidesa de resposta inicial en cas d'incendi. Segons les seves dades, en el 40% dels focs els primers a arribar-hi són les ADF, que hi fan la primera intervenció: "És lògic que hi arribin abans. Ja són al territori."

"Amb la simultaneïtat d'incendis que hi ha a Catalunya, prescindir d'això és un perill, patiríem moltíssim. Necessitem les ADF, necessitem tot el voluntariat."

"Això és un toc d'alerta i el voluntariat està organitzat", afegeix el representant de les ADF. I apunta que altres organitzacions també estan prescindint del paper dels voluntaris o rebaixant-lo: "També veiem com Protecció Civil i la Creu Roja ens estan apartant. Catalunya és un país de voluntaris i ha de continuar així."

 

Com és el dia a dia d'una ADF?

Durant els tres mesos que dura la campanya d'estiu, l'equip d'ADF Gavarres segueix el mateix esquema. Reunió a primera hora del matí per perfilar el dia i a partir d'aquí es reparteixen les rutes pel Gironès i el Baix Empordà. Cada dia surten quatre vehicles per cobrir les Gavarres, el massís del Montgrí i el massís de l'Ardenya-Cadiretes.

La feina que fan és diversa, des de detectar línies elèctriques que no estan en bones condicions fins a avisar d'abocaments incontrolats i, sobretot, estar molt alerta de les columnes de fum.

Des de la sala de control es coordina tot el dispositiu, que els caps de setmana d'estiu es complica a la costa per l'increment de turistes. Jacint Drissi, operador de control de les Gavarres, explica com incideix això en l'activitat diària: "Normalment, ens posicionem en llocs on sabem que hi ha molta afluència de gent."

"A l'estiu tenim molts avisos de barbacoes o gent que fa fogueres a la platja o al bosc perquè està fent una acampada."

Un vehicle de l'ADF accedint a l'incendi de Bonastre
Un vehicle de l'ADF accedint a un incendi (3Cat)

El pla Infocat i el pla d'actuació del grup d'intervenció presentat per la Generalitat fa dos anys els genera dubtes sobre quin paper jugaran en el suport a l'extinció en cas d'un incendi important a la zona.

Sandra Torras coordina el dispositiu d'estiu de les Gavarres: "Jo crec que nosaltres som recursos del territori, que els Bombers ens poden utilitzar. Som persones formades, hem rebut una formació i som mans."

"Al cap i a la fi, quan un incendi és gros, com més gent que es conegui la zona i pugui donar suport, millor."

De moment, encara no ho han pogut comprovar perquè els incendis que s'han produït al territori en aquests dos anys han estat escassos i poc importants.

 

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut