Alumnes de japonès entrevistant el cònsol del Japó a Barcelona, Yasushi SATO, en la cerimònia per la introducció de la llengua nipona a l'educa…
Alumnes de japonès entrevistant el cònsol del Japó a Barcelona, Yasushi SATO, en la cerimònia per la introducció de la llengua nipona a l'educació secundària celebrada a Sant Andreu de la Barca.

L'ensenyament de la llengua japonesa arriba per primer cop a secundària

Actualitzat

ACN Sant Andreu de la Barca - Des d'aquest curs, Catalunya compta amb l'ensenyament oficial de japonès a secundària. Quatre instituts de Sant Andreu de la Barca, Figueres, Martorell i Barcelona han començat a impartir oficialment classes de la llengua nipona a alumnes de segon d'ESO. A l'institut Montserrat Roig de Sant Andreu de la Barca són 60 els alumnes que han apostat per aquesta optativa durant el primer trimestre. La iniciativa s'ha dut a terme a petició dels instituts amb l'assessorament de Fundación Japón i el treball conjunt amb el departament d'Educació. És un projecte que "ha nascut del territori, a través dels mateixos docents i el Departament els acompanya en el camí", ha explicat el director general d'Innovació Educativa, Joan Cuevas.

El director general d'Innovació Educativa ha explicat a l'ACN que "es tracta d'una iniciativa pionera a l'estat espanyol" que va començar a caminar fa un any com a prova pilot a l'institut Alexandre Deulofeu de Figueres i que s'ha estès a tres centres de secundària més. Cuevas remarca que la configuració del sistema educatiu permet que "aquest tipus d'iniciatives que venen des de baix" puguin tirar endavant.

Actualment són 30 els docents, de 30 instituts diferents, que s'han format per obtenir l'acreditació com a professors de japonès i d'aquests 30, disset han mostrat un interès en iniciar estudis reglats d'aquesta llengua en els corresponents centres. "La qual cosa fa pensar que en un futur se sumin altres instituts al projecte", afegeix Cuevas.

L'institut Montserrat Roig de Sant Andreu de la Barca és un dels nous centres que s'ha adherit a la iniciativa, a més del Joan Oró de Martorell i el Miquel Taradell de Barcelona, i des del passat mes de setembre està impartint classes de japonès a una seixantena d'estudiants de segon d'ESO. Tal i com explica la directora del centre, Yolanda Cárdenas, "l'experiment està tenint molt bona acollida" i és probable que el curs vinent s'estengui als alumnes de tercer d'ESO també.

Per a celebrar aquesta fita l'institut de Sant Andreu de la Barca ha convocat una cerimònia aquest dimecres amb la presència del cònsol del Japó a Barcelona, membres de Fundación Japón i del departament d'Educació. La directora de Fundación Japón, Keiko Morito, explica que l'entitat s'ha encarregat de formar els docents que des d'aquesta tardor imparteixen japonès als instituts i ha manifestat la importància "d'obrir horitzons en aquest món tan competitiu".

Per la seva banda, el cònsol del Japó a Barcelona, Yasushi SATO, creu que fets com aquest consoliden les relacions internacionals entre el Japó i Catalunya. "Els infants són el futur i la base de qualsevol relació entre els dos països", ha dit.

 

La cerimònia celebrada al teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca ha finalitzat amb un taller especial de taiko (tambor japonès) amb l'objectiu que els alumnes es familiaritzin amb la cultura nipona.

Anar al contingut