L'enigma d'un altre món: investiguen un senyal a l'espai repetit cada 157 dies
L'Observatori Jodrell Bank (Wikimedia)

L'enigma d'un altre món: investiguen un senyal a l'espai repetit cada 157 dies

L'observatori britànic Jodrell Bank estudia des de fa quatre anys uns senyals còsmics d'origen desconegut

Joaquim Lladó BerenguerActualitzat

L'univers ens envia un senyal de ràdio d'origen desconegut que es repeteix exactament cada 157 dies. Els experts estan desconcertats. Ja fa quatre anys que l'observatori britànic Jodrell Bank, a través del telescopi Lovell, està analitzant uns senyals còsmics que arriben des d'algun lloc molt llunyà. Ara, però, han descobert que una de les anomenades ràfegues ràpides de ràdio (FRB) registra una conducta regular que està sorprenent els científics.

El telescopi Lovell ha permès descobrir que l'emissió coneguda com a 121102 segueix un patró cíclic, amb ràfegues de ràdio que duren 90 dies per continuar amb un silenci de 67 dies. Un comportament que es repeteix després de 157 dies, tal com assenyala el compte de Twitter de l'observatori Jodrell Bank.

 

 

L'enigma d'un altre món: investiguen un senyal a l'espai repetit cada 157 dies
El telescopi Lovell continua oferint-nos nous descobriments extragalàctics (Pixabay)


Origen desconegut

Ningú sap encara com es produeixen els FRB. Entre les teories que analitzen els científics hi ha la possibilitat que provinguin dels magnetars, unes estrelles molt denses amb potents camps magnètics.

Aquests senyals duren molt poc temps, unes mil·lèsimes de segon, i es poden percebre a tot l'univers.

Tothom és lliure de fer volar la imaginació. Hi ha qui creu, fins i tot, la hipòtesi de vida extraterrestre, però tot apunta que els senyals són d'origen natural i que venen més enllà de la Via Làctia.

El fet que sigui una seqüència regular podria fer pensar que les explosions potents estan vinculades al moviment orbital d'una estrella massiva, una estrella de neutrons o un forat negre.

Sigui com sigui, aquest nou descobriment ha aixecat molta expectació a les xarxes...

 

 

 

 

 

 

Les ràfegues ràpides de ràdio (FRB) es van descobrir el 2007 i, en principi, es va creure que eren episodis únics relacionats amb un cataclisme, com una estrella que estigués esclatant. Els científics van començar a canviar de parer a partir que l'FRB 121102, descobert el 2012 al radiotelescopi d'Arecibo, a Puerto Rico, es va repetir el 2016.

I fa uns mesos, un equip d'astrònoms canadencs van rastrejar un senyal de ràdio provinent de l'espai que segueix també un patró periòdic. Es reprodueix cada 16 dies, se sent durant 4 dies i no torna fins passats 12 dies més.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut