Les últimes investigacions han permès descobrir 168 figures més (Reuters/Yamagata University)

L'enigma de les línies de Nazca, més gran: troben 168 geòglifs nous visibles des de terra

Des que es van descobrir les primeres figures el 1927 ja se n'han catalogat 358 en total
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

Nou descobriment a la pampa de Nazca, al Perú, per part de l'equip de científics peruans i japonesos que hi treballen des de fa gairebé vint anys: fins a 168 geòglifs, fins ara ocults, que representen figures humanes i animals.

La majoria de les noves figures descobertes són d'una mida inferior a l'habitual i els experts consideren que podrien aportar informació valuosa sobre els patrons de distribució dels dibuixos i la seva preservació.

Geòglif amb una figura humana (Reuters/Yamagata University)

Algunes són dins el parc arqueològic creat a Nazca el 2017 amb el Ministeri de Cultura peruà, i d'altres han estat localitzats a la rodalia.

La troballa és el resultat dels últims tres anys de recerca sobre el terreny, realitzada amb fotografies aèries i drons, i de l'aplicació d'un model d'intel·ligència artificial.

Geòglif amb forma de serp (Reuters/Yamagata University)

L'octubre del 2019 l'equip que dirigeix Masato Sakai, del Departament d'Antropologia Cultural i Arqueologia Andina de la universitat japonesa de Yamagata, va presentar la descoberta de 143 noves figures, entre les quals el primer geòglif descobert gràcies a la intel·ligència artificial, que ara també s'utilitzarà per supervisar les línies de Nazca i ajudar així a la seva conservació, complicada a causa de l'extensió de terreny que ocupen i d'altres factors, com l'activitat humana a la zona.

Sakai ha alertat, en aquest sentit, que "alguns geòglifs corren perill de ser destruïts a causa de la recent ampliació dels tallers relacionats amb la mineria en el parc arqueològic".

Geòglif amb formes felines (Reuters/Yamagata University)

En total, fins ara, a Nazca s'havien descobert 190 dibuixos, als quals cal afegir els 168 nous, presentats aquest mes.

Jorge Olano, arqueòleg responsable del programa de recerca de les línies de Nazca, ha explicat que, de mitjana, les noves figures fan entre 2 i 6 metres de llarg.

Geòglif amb forma d'ocell (Reuters/Yamagata University)

La majoria de les línies de Nazca, creades fa uns 2.000 anys i declarades patrimoni de la humanitat el 1994, són només visibles des de l'aire.

Les últimes que s'han descobert, en canvi, són més petites, de manera que es poden veure des de terra, segons ha remarcat Sakai en declaracions a l'agència Reuters.

Una de les noves figures humanes descobertes (Reuters/Yamagata University)

La informació publicada per la Universitat de Yamagata detalla que les investigacions en curs apunten que hi hauria dos tipus de geòglifs: un de lineal, minoritari entre les noves descobertes, i un de relleu, majoritari entre les últimes descobertes, que, a més de tenir una mida inferior, està distribuït per antics senders, en general.

Descobertes el 1927, el propòsit de les línies de Nazca continua sent un misteri per als científics.

 

ARXIVAT A:
Ciència Arqueologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut