
L'endarreriment de l'Advocacia sobre Junqueras allunya una investidura abans de Reis
Margarita Robles apel·la a la responsabilitat d'Esquerra perquè afavoreixi la investidura de Pedro Sánchez
Una setmana després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, l'Advocacia de l'Estat encara no ha presentat el seu escrit al Suprem sobre la situació d'Oriol Junqueras.
Aquesta absència de resposta ha deixat sense data, almenys de moment, la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans no mouran fitxa fins que no coneguin l'informe de l'Advocacia, que es podria allargar fins al 2 de gener.
El Suprem va donar cinc dies a les parts per presentar al·legacions. La Fiscalia va dir de seguida que s'havia de mantenir la seva inhabilitació, mentre que la defensa del president d'ERC demana la llibertat immediata de Junqueras i la nul·litat de la sentència.
Ara, tots els ulls miren a l'Advocacia de l'Estat. Al juny, va mostrar-se a favor que Junqueras recollís l'acta d'eurodiputat, una opció que el Suprem va rebutjar. Ara podria pronunciar-se en el mateix sentit però, mig any després, el seu informe té un fons jurídic inexplorat i una transcendència política crucial.
Un cop hi hagi tots els informes sobre la taula, l'última paraula la tindrà la sala penal presidida per Manuel Marchena.
El difícil calendari d'una investidura abans de Reis
Mentrestant, al Congrés, tot està a punt per si es desencadena, per ara, inversemblant investidura d'urgència. Però si, després de l'informe de l'Advocacia, cal esperar la reacció d'Esquerra, és pràcticament impossible que la investidura arribi abans de Cap d'Any... i força difícil que es produeixi abans de Reis.
El cap de setmana passat, els republicans van supeditar la reactivació de les converses formals amb el PSOE a un gest de l'Advocacia de l'Estat favorable a Junqueras.

Reunió de negociació entre ERC i PSOE, el 3 de desembre passat (ACN)
Dilluns, la Mesa del Congrés va autoritzar la celebració d'un ple eventual durant l'últim cap de setmana de l'any, en previsió que un possible acord permetés convocar el debat d'investidura els dies 27 i 28, amb la segona votació el dia 30. Ara per ara, aquest calendari ja és impossible.
El reglament de la cambra baixa no inclou cap termini per a la convocatòria del debat d'investidura, que és una facultat exclusiva de la presidenta de la Mesa. Però, segons els precedents, s'hauria de fixar entre 24 i 48 hores abans per garantir que tots els diputats, especialment els que viatgen des de les Canàries o les Balears, hi arribin a temps.
Per tant, encara que l'Advocacia de l'Estat donés a conèixer la seva posició aquest divendres i la resposta rebés el vistiplau d'ERC, el ple d'investidura podria celebrar-se com a molt aviat el diumenge i la segona votació, necessària per investir Sánchez, hauria de ser l'1 de gener, dia festiu.
En aquest context, la següent opció serien les dates del 2, 3 i 5 de gener, amb els problemes logístics i de seguretat que comportaria reunir el Congrés diumenge a la tarda, coincidint amb la cavalcada dels Reis d'Orient i els talls de trànsit que comporta.
Si, finalment, l'Advocacia manté el silenci fins al 2 de gener, el més previsible és que el debat d'investidura es deixi per després de Reis, unes dates per les quals també aposten altres partits com el PNB i Compromís.
En l'actual moment d'incertesa política, Pedro Sánchez no té previst comparèixer aquest divendres al migdia al Palau de La Moncloa per fer el tradicional balanç dels presidents del govern després de l'últim Consell de Ministres de l'any.
Robles apel·la a la responsabilitat d'Esquerra
La ministra de Defensa, Margarita Robles, insisteix que l'Advocacia té temps fins al 2 de gener i ha assegurat que "no hi ha cap explicació política" al fet que encara no es conegui l'informe:
"Els procediments judicials no tenen res a veure amb els procediments polítics"
Robles ha apel·lat a la responsabilitat d'Esquerra amb els ciutadans de Catalunya perquè afavoreixi la investidura de Sánchez:
"Esquerra el que ha de fer és adonar-se que té una responsabilitat amb els ciutadans d'aquest país, i també amb els ciutadans de Catalunya"

Robles ha visitat diverses agrupacions militars a la base de Torrejón (EFE / Ballesteros)
Robles ha insistit que s'han de respectar els temps de la justícia i ha volgut deixar clar que el govern espanyol no marca el rumb de l'Advocacia de l'Estat, ni què ha de dir sobre Junqueras ni quan:
"L'Advocacia de l'Estat està formada per magnífics professionals als quals el govern els dona tot el suport"
"Hi ha un termini fins al dia 2 i deixem que l'Advocacia de l'Estat amb un estudi jurídic profund, rigorós i seriós, faci aquelles anàlisis que, insisteixo, jurídicament no són fàcils"
Esquerra, però, no té pressa. El cap de files dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, s'ha mostrat partidari de centrar-se en el contingut de l'acord més que en la data de la investidura:
"L'important no és el dia 30, el dia 2 o el dia 4. L'important és el contingut de l'acord possible, que encara no està tancat, ni molt menys. De manera, que paciència, serenitat i veiem fins on arriba la voluntat real de diàleg del PSOE, que encara està per demostrar"
Crítiques de PP i Cs
El president del PP, Pablo Casado, ha qualificat d'"intolerable" que la investidura de Sánchez estigui pendent de l'informe de l'Advocacia sobre Junqueras, a qui s'ha referit com a "delinqüent":
"L'Advocacia de l'Estat representa els interessos d'Espanya, no està al servei de Sánchez"
En la mateixa línia, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha considerat que l'acord entre PSOE i ERC "està fet" i ha lamentat que es vinculi un informe de l'Advocacia amb la governabilitat de l'estat:
"El pacte està fet. Això ja no té marxa enrere. I, fins i tot, s'està barrejant en la governabilitat d'Espanya un informe de l'Advocacia de l'Estat, imaginin quin nivell tenim en aquests moments a Espanya"
Mentrestant, per Cs, que l'Advocacia encara no s'hagi pronunciat, genera sospites. Ho ha dit l'antic advocat de l'Estat i actual diputat de la formació taronja, Edmundo Bal:
"Una gran tristesa perquè l'Advocacia de l'Estat és una institució al servei de tots els espanyol, no al servei d'un govern o al servei d'un partit"
Reunió Esquerra-Podem
Aquest dijous s'ha sabut que Esquerra Republicana i Unides Podem es van reunir dilluns per primer cop per parlar de la investidura. Va ser el primer "cara a cara" entre Podem i ERC, però no es va arribar a cap acord concret.
Fins ara, Podem tenia un acord amb Sánchez, però es mantenia al marge de la negociació entre socialistes i republicans. Al Congrés, es van reunir el líder de la formació lila, Pablo Iglesias, i el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià.
L'endemà, l'home fort d'Esquerra, Pere Aragonès, va visitar Oriol Junqueras a Lledoners.