Quins factors ha de tenir en compte l'empresa per decidir si t'obliga a dur mascareta?

S'han de valorar els riscos laborals en funció del nombre de persones en un mateix espai, les distàncies, el temps, la ventilació i el percentatge de vacunats

Actualitzat

A partir d'aquest dimecres, tothom podrà no portar mascaretes en interiors. Deixaran de ser obligatòries, per exemple, en comerços, gimnasos, teatres o cinemes. I només s'hauran de seguir portant en centres sanitaris --també en farmàcies--, en residències i al transport públic.

El Consell de Ministres ha aprovat el decret que ho estableix, però què passarà a les empreses?

En el cas dels centres de treball no serà obligatòria "amb caràcter general", segons ha explicat la ministra de Sanitat Carolina Darias, però els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses poden determinar-ne l'ús obligatori als seus recintes tancats després de fer una avaluació del risc del lloc de treball.

Així, els equips de riscos laborals, propis en les empreses de més de 50 treballadors o aliens en les més petites, hauran d'analitzar i valorar diversos elements per justificar que es manté la mesura.

Les distàncies i el percentatge de vacunats s'han de tenir en compte per valorar el risc (CCMA)

La distància i quantes persones hi hagi en un mateix espai, la ventilació i el temps que s'hi estigui són elements importants que cal tenir en compte a l'hora de decidir què es fa amb les mascaretes.

Saber quanta immunitat hi ha entre els treballadors és un altre factor clau, segons ha dit Rafael Padrós, responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Hospital Sant Pau.

"Hem de veure també les empreses quin grau de vacunació tenen. Empreses que tenen un baix nivell de vacunació s'hauran de plantejar mantenir la mascareta, perquè en aquests moments la gent que realment té risc greu és la que no està vacunada o no està ben vacunada, o els vulnerables."

No es poden demanar les dades mèdiques personals de qui està o no vacunat, però sí saber-ne el percentatge. Oriol Alba, secretari general de la Cecot, explica que el que cal establir és el nivell de risc.

"Els metges de treball, els tècnics en prevenció de riscos laborals, el que fan és una anàlisi de quines són les condicions de treball i si hi pot haver un risc major o menor associat a aquell lloc de treball. Per tant, es pot recomanar o obligar a portar un casc o un arnès, o en aquest cas, parlant de mesures covid, es podrà sol·licitar que els treballadors mantinguin la mascareta."

Un cop valorats tots els elements, si es decideix que és obligatori o recomanable dur la mascareta, a tots o en alguns espais laborals en funció del lloc que s'ocupi, es publica al pla de prevenció de riscos laborals, i és d'obligat compliment.

La ventilació dels espais de treball és un element a tenir en compte (CCMA)
ARXIVAT A:
SalutDrets laboralsCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut