L'empoderament de Nayla Abu Jibba, la primera dona taxista de Gaza
Nayla Abu Jibba és un exemple de la lluita contra la societat patriarcal, com Salma al-Najjar, que treballa en una benzinera, un lloc on fins ara només hi havia homes
A Gaza, amb una societat profundament conservadora, les dones palestines troben molts entrebancs per exercir els seus drets, fins i tot quan en teoria estan reconeguts per la llei. Per exemple, el de conduir. La Nayla Abu Jibba i la Salma al-Najjar són dos exemples d'empoderament, dedicant-se a sectors tradicionalment vetats a les dones.
Nayla s'ha convertit en la primera taxista de la Franja. La tradició patriarcal diu que s'hauria de quedar a casa per ser una bona esposa i més bona mare. Això és el que li reclama part del seu entorn. De fet, ella és conscient que cada dia, durant la jornada laboral, rebrà insults masclistes.

Malgrat que les dones tenen els mateixos drets per conduir, només ho fan els homes. Amb tot, Abu Jibba ha decidit agafar el volant del cotxe i el de la seva vida, i desafiar una societat molt patriarcal. Tant, que aquesta llicenciada en Serveis Socials encara sent la necessitat de justificar-se com a taxista. Explica que fa un servei de taxi en línia de casa a casa i que això no suposa un perjudici per als taxistes homes:
"Des de la perruqueria fins a la sala de casaments i de tornada cap a casa. Si agafés clients del carrer, llavors sí que seria competència per als homes taxistes."
La Nayla ja pensa a ampliar un servei de taxi que només transporta dones, sovint intimidades pels homes. Però no és l'única que trenca el model imposat. La Salma al-Najjar s'ha estrenat en un lloc que fins ara només ocupaven homes: treballant en una benzinera. Ella té molt clar què vol: "El meu objectiu és donar suport a les dones palestines, demostrar que poden ser el que vulguin malgrat tots els obstacles que trobaran a la vida."

La primera vegada que la Salma va atendre la Nayla -omplint-li el dipòsit del taxi- es van mirar, sorpreses i còmplices.
- ARXIVAT A:
- GazaIgualtat de gènere