L'Automobile arrenca amb més visitants i amb el cotxe elèctric de protagonista

Primer cap de setmana del Saló de l'Automòbil de Barcelona, que estarà obert fins al pròxim dia 21

Òscar ArmengolActualitzat

A tot gas. L'Automobile Barcelona ha obert aquest dissabte les portes per al públic en general, després de dos dies d'accés reservat a professionals i premsa, i ho ha fet amb més afluència que fa dos anys.

El nombre d'entrades venudes per a aquest primer dia ha estat un 20% superior al del mateix dia de l'última edició, la del 2021. Fira de Barcelona espera que 300.000 visitants passin pel recinte de Montjuïc fins al pròxim dia 21, que és quan el saló de l'automòbil tancarà les portes.


Triar cotxe, un maldecap

Tradicionalment, és el gran aparador que molts compradors potencials utilitzen per acabar de decidir-se sobre quin vehicle adquirir. Però aquesta vegada l'elecció és més complicada que fa dues dècades, quan la tria era fàcil: benzina o dièsel. Ara, les opcions es multipliquen, perquè s'hi afegeixen els anomenats vehicles alternatius: elèctric, híbrid normal o endollable, gas, hidrogen...

Per a molts dels compradors, és un maldecap. D'altres ho tenen més clar i es nota que cada cop hi ha més preferència per al cotxe elèctric o híbrid.

De fet, en els primers quatre mesos de l'any, les matriculacions dels anomenats alternatius ja freguen el 43% dels més de 312.000 turismes venuts. Ja són gairebé els mateixos que els de gasolina, també amb un 43%, mentre que el dièsel queda a molta distància, amb un 14% de quota de mercat. 

 

L'opció creixent del rènting

Però la falta d'una bona xarxa de punts de recàrrega fa que molts dels visitants dubtin a l'hora de decantar-se per l'elèctric. Per això, i també per raons econòmiques, l'opció del rènting d'un vehicle híbrid o fins i tot de combustió guanya adeptes, sobretot entre el públic jove.

És el que diu Adrián Quito, de 25 anys: "Estic mirant un rènting de gasolina o potser algun híbrid, perquè l'elèctric encara és difícil, per com està la situació dels punts de càrrega. I sobretot pels preus: el rènting és més assequible."

Els fabricants, per la seva banda, aconsellen a qui es vulgui comprar un cotxe que ho faci amb tranquil·litat, sense obsessionar-se amb el termini del 2035, a partir del qual només es podran vendre vehicles amb zero emissions.

La patronal Anfac recomana valorar totes les opcions, amb preferència per l'elèctric per a qui es preocupi per al medi ambient, però sobretot canviar el vehicle vell per un de nou, davant l'antiguitat del parc automobilístic espanyol. A més, els terminis de lliurament als concessionaris ja s'estan escurçant, un cop superat el pitjor de la crisi provocada per la falta de xips.

José López-Tafall, director general d'Anfac:

"Cal treure'ns la por que fa que retinguem la decisió. És un bon moment, les llistes d'espera s'estan reduïnt, ja tenim per sort menys colls d'ampolla i al saló es veu que hi ha gamma per escollir, de tots els colors i de totes les tecnologies."

Presentació del Cupra Raval que es fabricarà a Martorell a partir del 2025 (EFE / Marta Pérez)

Una edició "electritzant"

L'elèctric, en tot cas, és el gran protagonista de l'Automobile 2023, que té com a lema "Electritzant". 31 marques d'arreu del món, un 40% més que fa dos anys, hi presenten els seus últims models.

Hi són tots els grans fabricants, però també de menys coneguts, com el xinès BYD, que desembarca amb força a Europa. Entre les novetats, destaca el Cupra Tavascan o l'EcoPower de la històrica Ebro, que ha renascut a la Zona Franca de Barcelona, dins el pla de reindustrialització de l'antiga fàbrica Nissan.


Però l'Automobile és molt més que cotxes i aquest primer cap de setmana d'obertura coincideix amb el Motoh!, el saló dedicat als amants de les dues rodes. Reuneix 45 expositors, també amb un protagonisme creixent de les motos elèctriques. I amb passadissos plens de visitants, igual que ha passat aquest primer cap de setmana en els pavellons dedicats a les quatre rodes.   

 

ARXIVAT A:
AutomocióMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut