Laura Borràs es planteja presidir el Parlament en plena negociació amb ERC i la CUP

Divendres de la setmana que ve es farà el ple de constitució del nou Parlament, i el ple d'investidura del nou president de la Generalitat serà com a màxim el 26 de març

Actualitzat

Laura Borràs, de Junts, es planteja assumir la presidència del Parlament segons com vagin les negociacions amb Esquerra i la CUP. Tampoc descarta entrar al govern, després que aquest dijous va escoltar en una conferència pública el full de ruta que presentava Pere Aragonès per presidir la Generalitat.

Una conferència paral·lela a les negociacions que Esquerra està fent per tancar un acord de govern; reunions en què, més enllà de les polítiques per fer front a la crisi, Junts vol posar sobre la taula qüestions com la relació amb l'estat o com es fa front a la repressió per evitar repetir les deslleialtats, diuen, que s'han produït aquesta legislatura.

I en funció de quin sigui l'acord amb Esquerra i la CUP, Borràs decidirà quin lloc ocupa, i es planteja o bé la vicepresidència del govern o la presidència del Parlament, que Junts considera que li pertoca.

 

La CUP també hi opta

Però un dia més, la CUP ha afirmat que estan disposats a assumir la presidència del Parlament. Eulàlia Reguant ha demanat "una mesa nítidament antifeixista i que estigui compromesa amb la garantia dels drets fonamentals i, per tant que planti cara al Tribunal Constitucional, que limita drets de manera sistemàtica". Reguant ha afegit, però, que "amb la constitució del Parlament no s'acaba tot".

Reguant també ha indicat que s'estan tancant acords amb una "àmplia majoria parlamentària" per fer front als desnonaments, protegir el dret a l'habitatge, acabar amb la "repressió" dels Mossos, fer una moratòria de les bales de foam i que la Generalitat no es personi en acusacions de manifestants. 

Eulàlia Reguant, aquest divendres en la valoració de l'estat de les negociacions per formar govern

ERC i la CUP es tornaran a reunir la setmana vinent. En el comunicat d'ERC, els republicans han celebrat la confiança "mútua" que s'ha establert entre els dues formacions des de les eleccions.
 

Constitució del Parlament: el 12 de març

Justament, aquest divendres, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha firmat el decret de convocatòria de la sessió constitutiva del Parlament per al pròxim 12 de març. Els operaris ja treballen per convertir l'auditori de la cambra en l'hemicicle improvisat que divendres que ve acollirà, seguint els protocols Covid, el ple de constitució del Parlament amb els 135 nous diputats.


Vox, a les golfes

És la feina visible aquests dies al Parlament, però als despatxos se n'hi fa una que no es veu. Allà bullen les reunions dels partits per tancar un acord per formar govern. Uns despatxos que ja s'han repartit els nous grups i al de Vox l'han aïllat al que es coneix com "les golfes". És una primera acció dels partits dins l'objectiu d'establir un cordó sanitari per aïllar els d'Ignacio Garriga.

D'altra banda, el PSC passarà a ocupar els despatxos que fins ara utilitzava Ciutadans, força guanyadora dels comicis anteriors. Cs compartirà ara espai amb la CUP i En Comú Podem.
            
De la seva banda, ERC i Junts per Catalunya intercanvien sales: a la planta superior hi haurà els republicans, mentre que ara els de Borràs baixen a la inferior i compartiran l'espai amb el PP.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut