El protocol abasta tot el procés, des del guió als càstings i rodatges
El protocol abasta tot el procés, des del guió als càstings i rodatges (iStock/ppengcreative)

L'audiovisual català, contra la violència masclista i l'LGTBI-fòbia: què diu el nou protocol

L'Acadèmia del Cinema Català ha creat una guia pionera a l'estat per aturar les agressions sexuals i discriminacions, després que el moviment #MeToo hagi arribat al sector

Anna Bonet MartínezActualitzat

A principis del 2024, sis dones acusaven de violència sexual el cineasta Carlos Vermut, guanyador de la Concha d'Or del Festival de Sant Sebastià el 2014 per "Magical girl". Així començava el moviment #MeToo del cinema espanyol, després que l'any anterior s'hagués detingut el cineasta d'Alcover Martí Guarch, acusat d'agressió sexual a una menor d'edat; i que dues persones, entre les quals l'actriu catalana Jedet, denunciessin el productor Javier Pérez Santana per agressió sexual després de la festa dels premis Feroz del 2023.

Prèviament, havien estat denunciats diversos agressors del món de les arts escèniques, com el que havia estat director de l'Aula de Teatre de Lleida, Antonio Gómez; el dramaturg i professor de l'Institut del Teatre Joan Ollé; el director Antoni Font, o el professor César Constantí.

Tot plegat ha motivat que l'Acadèmia del Cinema Català, amb el suport del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, hagi elaborat un Protocol guia per la prevenció i l'abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

Les productores s'hi poden adherir voluntàriament.


Guions i equips lliures de sexisme

Les mesures per evitar la violència sexual abasten tot el procés cinematogràfic, des de l'escriptura del guió fins a la celebració dels premis. 

En la prèvia del rodatge, es reclama que el guió sigui el màxim de concret descrivint en les escenes íntimes i fugint d'estereotips. Per això, recomana l'assessorament d'especialistes en gènere i diversitat.

El protocol preveu formar persones de referència dins els rodatges, a qui les possibles víctimes puguin acudir.


Càstings, assajos i rodatges segurs

Tenint en compte que els càstings són processos amb estructures de poder marcades i un alt component de vulnerabilitat i dependència, el protocol indica que les proves de càsting s'han de fer en entorns professionals i en horari laboral, mai en una habitació d'hotel o un habitatge particular.

També demana que hi hagi presents un mínim de dues persones de gèneres diferents conduint el càsting, que s'informi els actors i actrius del que se'ls requerirà, i que la productora comuniqui explícitament si l'escena inclou violència o contacte físic

De fet, cal evitar que el càsting inclogui cap escena de sexe, nuesa o que impliqui petons i, en cas que sigui necessari, la productora haurà de garantir un entorn segur basat en el consentiment i la comunicació.

En cap cas, però, es pot demanar un nu complet i, si l'escena requereix simulació de sexe, hi ha d'haver una persona que s'encarregui de la coordinació d'intimitat.

Tampoc es podrà fer cap ús de les imatges gravades durant el càsting, que són confidencials.

També es demana que, a l'hora de posar micròfons, cal explicar on i com es posen i si és necessari tocar parts íntimes, per a la qual cosa és necessari el consentiment explícit.

Moltes d'aquestes guies s'apliquen també en els assajos previs al rodatge.

Els guanyadors dels Premis Gaudí 2024
L'última edició dels premis Gaudí ja es va convertir en un clam per la diversitat i contra el masclisme (ACN/Jordi Borràs)

Protegir especialment els menors

El protocol de l'Acadèmia del Cinema Català fa especial èmfasi en la protecció dels menors durant tot el procés cinematogràfic.

Per exemple, sempre que el càsting convoqui infants o adolescents, hi han d'anar acompanyats del seu tutor o tutora legal i hi ha d'haver una persona professional dins de la mateixa agència de càsting que vetlli pels seus drets.

També cal que estiguin acompanyats de tutors legals en les festes, estrenes, festivals o gales. 

En el rodatge on participin nens o joves, es recomana la incorporació d'un coach que faci de mediador entre direcció i producció, els tutors legals i l'actor o actriu.

La coordinació d'intimitat, figura clau

El protocol descriu com a escenes íntimes les que impliquen nus totals o parcials, sexe, petons, abraçades, acaronaments o qualsevol mena de contacte íntim o afectiu amb una altra persona o amb un o una mateixa.

Per la vulnerabilitat que suposen, fa un seguit de requeriments, encapçalats per la incorporació d'un coordinador d'intimitat que assessori en els assajos i rodatges.

Actualment, però, només hi ha una coordinadora d'intimitat amb formació oficial a Catalunya, Lola Clavo. Per això, la Generalitat i l'Acadèmia treballen per reconèixer aquest perfil professional, que comença a ser popular a Nord-amèrica, el Regne Unit o Austràlia.

En qualsevol cas, indica que les escenes íntimes s'han de pactar amb els intèrprets, si és possible abans de signar el contracte, on quedarien plasmats els límits.

En aquest tipus d'escenes, el protocol requereix que es facin en un set reduït i que es prohibeixin els mòbils. A més, s'ha de pactar una fórmula gestual o verbal perquè qualsevol persona de l'equip pugui aturar un moment l'escena, si li cal.

I si hi ha una agressió?

Més enllà que es presenti o no una denúncia penal, el protocol preveu també què fer en cas d'agressió sexual o discriminació. Un cop es comuniqui el cas, s'haurà de constituir una comissió d'investigació, creada específicament per cada situació.

La formaran tres professionals dels àmbits jurídic, psicològic i audiovisual amb un perfil especialitzat en violències masclistes i LGTBI-fòbiques, externes a l'empresa productora. 

Mentre la comissió estudia el cas, es poden aplicar mesures cautelars o sancions com la suspensió de sou i feina, l'acomiadament o l'exclusió de candidatures individuals a premis.
 

13 víctimes ateses en un any

El maig del 2022, l'Acadèmia de Cinema Català va crear el Departament contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, on les víctimes poden trobar assessorament jurídic i psicològic de forma confidencial.

Durant el primer any d'activitat, l'advocada Carla Vall i la psicòloga Aina Troncoso, que s'encarreguen del servei, van realitzar 13 acompanyaments a onze víctimes i dos testimonis.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaLGTBIQ+CinemaTeatreAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut