Imatge del jutge Joaquín Aguirre
La resolució de l'Audiència de Barcelona anul·la la pròrroga de la investigació acordada l'agost passat per part de Joaquín Aguirre (3Cat)

L'Audiència obliga el jutge Aguirre a tancar la investigació sobre la trama russa del procés

Diu que la pròrroga de la investigació que va acordar el magistrat l'agost passat, i que assenyala l'entorn de Carles Puigdemont, no estava prou justificada

RedaccióActualitzat

La trama russa del procés, que assenyalava l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont per les seves possibles connexions amb Rússia, no se seguirà investigant.

L'Audiència de Barcelona ha acceptat el recurs presentat per l'exconseller d'Esquerra Xavier Vendrell, també implicat en la causa, i ha ordenat al jutge del cas Volhov que deixi d'investigar els suposats vincles de l'independentisme amb Rússia per aconseguir suports per al procés.

Ara, el jutge Aguirre haurà de decidir si arxiva la causa o l'envia a judici amb els indicis recollits fins a l'agost del 2023, quan va prorrogar la investigació per penúltima vegada. Tampoc es pot descartar que remeti al Tribunal Suprem una exposició raonada amb els suposats indicis de delicte sobre Carles Puigdemont. 

La investigació per la suposada trama russa és una peça dins del cas Volhov, però aquest inclou altres causes que formen un entramat molt complex. En un inici, el cas Volhov --iniciat el 2019-- investigava si s'havien desviat diners públics per finançar el procés, tot i que ha acabat entrant en si els investigats s'haurien beneficiat dels seus contactes polítics per als seus negocis personals.


L'Audiència dona per tancada la instrucció

La interlocutòria d'aquest dimarts anul·la la pròrroga acordada l'agost del 2023 pel jutge del cas, Joaquín Aguirre, perquè no estava prou justificada. Concretament, considera que no es van complimentar "degudament" els requisits de la llei d'enjudiciament criminal per allargar la instrucció.

El tribunal també valora que, si bé la causa comporta "certa complexitat", no es pot afirmar que "el seu estudi sigui inabordable en el període transcorregut", gairebé quatre anys des que es va obrir la peça separada i tres des que es van dur a terme les entrades i registres.

Així, la resolució anul·la les investigacions dutes a terme des de l'agost del 2023 i li ordena que o bé enviï el cas a judici amb els indicis recollits fins aleshores o bé arxivi la causa, que obre la porta a acusar Carles Puigdemont per un delicte de traïció.

Agents de la Guàrdia Civil durant el registre d'una empresa d'Igualada en el marc de l'operació Volhov (ACN/Gemma Aleman)

Amb la negociació per aprovar la llei d'amnistia en marxa, Aguirre va reactivar el mes de gener la investigació i va acusar Puigdemont i el seu entorn de mantenir "estretes relacions personals" amb polítics d'extrema dreta alemanya i italiana i amb Rússia, disposada a donar suport "econòmicament i militarment" a la independència de Catalunya.

En paral·lel, en una altra interlocutòria, l'Audiència de Barcelona també ha descartat apartar el jutge Aguirre del cas Volhov, tal com havia demanat Gonzalo Boye. L'advocat de Carles Puigdemont va recusar el magistrat per una entrevista a la televisió alemanya en què parlava de la suposada ingerència russa en el procés.

 

ARXIVAT A:
JudicialCarles Puigdemont
Anar al contingut