Imatge del jutge Joaquín Aguirre
El jutge Joaquín Aguirre, fotografiat a Barcelona (3Cat)

L'Audiència Nacional ja va advertir el jutge de la trama russa que no hi ha indicis del cas

El jutge García-Castellón recorda a Joaquín Aguirre, que ara vol imputar per traïció Puigdemont, que fa quatre anys aquesta investigació ja es va arxivar

RedaccióActualitzat

El jutge del cas Tsunami a l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, va negar assistència al jutge Joaquín Aguirre, del jutjat 1 de Barcelona, per continuar investigant la suposada trama russa de l'1-O, el conegut com cas Volhov.

La petició la va fer Aguirre el gener, quan va reobrir el cas, i aquest dimecres s'ha conegut la resposta de García-Castellón, del 26 de març, en què li recorda que fa 4 anys ja va es va arxivar aquesta investigació per manca d'indicis.

Aquella investigació va començar per la declaració d'un testimoni protegit davant de la Unitat d'Informació de la Policia Nacional que denunciava la presència d'espies russos amb l'objectiu de desestabilitzar Espanya aprofitant el moviment independentista. Una tesi que la policia només va poder fonamentar basant-se en articles periodístics i sense indicis sòlids

Va ser el juliol del 2020, i en la interlocutòria de llavors García-Castellón li deia que mantenir oberta la investigació era "pretendre una causa general a la recerca d'algun indici que ens permeti confirmar la tesi de partida".


No es pot investigar judicialment la ideologia

En aquest sentit, el jutge que ara manté càrrecs de terrorisme contra Carles Puigdemont i altres independentistes pel cas Tsunami, li sostenia que les causes generals estan prohibides.

També que "la ideologia no pot ser objecte d'investigació en una societat democràtica", sobretot quan es pretén investigar fets que s'han portat a terme "a la llum i a través de mitjans de cap manera il·legals".

En tot cas, sembla clar que García-Castellón no va veure llavors i continua sense veure ara cap mena de marge per investigar la suposada intervenció de Rússia a favor de l'independentisme el 2017.

El jutge Manuel García-Castellón investiga Tsunami Democràtic des del 2019 (Europa Press/Fernando Sánchez)

Li ordenen tancar el cas, i n'obre un altre

L'Audiència de Barcelona ja va obligar fa 3 setmanes Aguirre a tancar el cas Volhov, però ni això ni la resposta prèvia de García-Castellón ha frenat aquest jutge, que ha continuat insistint en el mateix.

Ho va demostrar el divendres, obrint una nova peça relacionada amb el cas Volhov amb la que vol imputar Puigdemont per malversació i també per traïció, a més de 12 persones més del seu entorn.

Entre aquestes hi ha Francesc de Dalmases, Gonzalo Boye, Artur Mas, Elsa Artadi, Víctor Terradellas, Josep Lluís Alay i Carles Porta, i ha demanat al Tribunal Suprem que es faci càrrec d'investigar Puigdemont i Dalmases, ara diputats al Parlament.  

La traïció, delicte no amnistiable

La tesi d'Aguirre manté, en contra del criteri de García-Castellón i de l'Audiència de Barcelona, que tots ells van buscar el suport polític i militar de Rússia amb l'objectiu d'aconseguir la independència de Catalunya.

Amb aquesta investigació el jutge pretén afegir un delicte, la traïció, que tampoc no estaria cobert per la llei d'amnistia, de manera que ha obert una altra via per impedir que amnistiïn Carles Puigdemont.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va qualificar la investigació d'Aguirre de "deliri" producte del consum de "psicotròpics", i va anunciar que li posarien una querella per prevaricació.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontAmnistia
Anar al contingut