L'Associació Nacional del Rifle dels EUA es declara en fallida i marxa a Texas

Es refundaran com una associació sense ànim de lucre per mirar de frenar els procediments legals contra els seus dirigents, acusats d'apropiar-se dels fons aportats pels socis
Actualitzat
TEMA:
Estats Units

El poderós lobby de les armes dels Estats Units, l'Associació Nacional del Rifle (NRA) s'ha declarat en fallida per intentar eludir la justícia i congelar els procediments legals engegats contra els seus dirigents a l'estat de Nova York.

En un comunicat, l'Associació Nacional del Rifle ha anunciat que es reestructurarà i es refundarà com una organització sense ànim de lucre a Texas per sortir de l'entorn "polític i regulador corrupte de Nova York". Diuen que així podran continuar sent "el principal defensor de la llibertat constitucional de la nació".

L'NRA i una de les seves subsidiàries han obert els anomenats procediments del capítol 11 al tribunal que porta les fallides econòmiques a Texas. Als Estats Units, l'aplicació del capítol 11 comporta la suspensió de les demandes i evita que els creditors engeguin mesures per obtenir el pagament de deutes.

 


Aquesta mesura és part d'un pla de reestructuració que portarà a traslladar la seu de l'influent grup conservador a l'estat de Texas, on és molt habitual que la gent tingui armes al seu domicili i on compten amb molt seguidors.

Però també és una estratègia per mirar d'aturar els procediments legals oberts a l'estat de Nova York contra Wayne LaPierre i tres alts càrrecs més de l'Associació Nacional del Rifle. La justícia els acusa d'haver utilitzat els fons aportats pels associats en benefici propi, fins al punt d'haver portat l'entitat a una situació financera insalvable.

La fiscal general de Nova York, Letitia James, ha assegurat que, amb la petició oficial de fallida, l'Associació Nacional del Rifle anivella "el seu estatus financer al seu estat moral: en fallida". I assegura que aquesta tàctica no els servirà per "defugir responsabilitats":

"L'estat financer reclamat per l'NRA finalment ha assolit el seu estat moral: en fallida. Mentre revisem la seva declaració de bancarrota, no permetrem que l'Associació Nacional del Rifle faci servir aquesta o qualsevol altra tàctica per defugir responsabilitats i la supervisió de la meva oficina."

 


Wayne Robert LaPierre, vicepresident executiu de l'Associació Nacional del Rifle, ha assegurat que l'organització no aturarà les seves activitats i diu que l'associació no és insolvent.

Seu central de l'Assemblea Nacional del Rifle a Fairfax, Virginia (Reuters/Jonathan Ernst)

Però als Estats Units hi ha qui pensa que la declaració de bancarrota és el començament de la fi de l'Associació Nacional del Rifle. Així ho pensa David Hogg, activista contra les armes i fundador de la Fundació March For Our Lives, que demana augmentar el control sobre la tinença d'armes:

"Aquest no és final de l'NRA, però som un pas més a prop".

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut