Jean-Claude Romand, durant el judici del 1996 (AFP)

L'assassí que va inspirar "L'adversari", de Carrère, surt de la presó 26 anys després

Jean-Claude Romand, que ara té 65 anys, es va fer passar per metge, va estafar el seu entorn i, quan va veure que queia la seva mentida, va assassinar la seva família
Actualitzat
TEMA:
Policial

Jean-Claude Romand, el fals metge que l'any 1993 va matar cinc membres de la seva família, ha estat posat en llibertat condicional aquest divendres, després de 26 anys a la presó. Romand va enganyar la seva família durant 18 anys i la seva història va inspirar l'escriptor francès Emmanuel Carrère, que va immortalitzar la seva vida en l'obra "L'adversari".

Romand va fer creure a tothom, també a la seva família i amics, que era un metge i investigador de prestigi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Però res era veritat. Ni tan sols havia acabat la carrera de medicina. No es va presentar als exàmens de segon curs i, des de llavors, va començar la mentida.

Després de llegir nombrosos llibres i estar al dia de totes les notícies de medicina que publicaven els mitjans de comunicació, Romand va fer creure, fins i tot a la seva dona, que era metge. Cada matí agafava el cotxe i passava el dia vagant per autopistes, passejant pel bosc i llegint revistes sobre l'OMS.

Com que no tenia cap sou, vivia de les estafes. Es finançava amb els estalvis que els seus sogres, els seus pares i alguns amics li entregaven per invertir a Suïssa. Quan va notar que l'engany començava a sortir a la llum, que la seva dona podia sospitar o que la seva amant li reclamava inversions, va decidir actuar.

El matí del 9 de gener del 1993, quan tenia 38 anys, va anar a casa seva, a Prévessin-Moëns. Primer va matar la seva dona clavant-li cops amb un corró de cuina. Després va disparar per l'esquena a la seva filla de 7 anys i al seu fill de 5. Finalment, va anar a Clairvaux-les-Lacs, on va assassinar els seus pares també amb un rifle.

Després d'intentar assassinar la seva amant, que va aconseguir la seva pietat, va trucar a la seva germana per avisar-la que s'anava a suïcidar. Va calar foc a la casa i els bombers el van trobar inconscient.

 

 


Llibertat vigilada electrònicament

El seu advocat, Jean-Louis Abad, ha confirmat aquest divendres la sortida de Jean-Claude Romand de la presó de Saint-Maur (Indre), municipi al centre de França, però no ha volgut compartir gaire més informació amb la premsa:

"És una decisió de la justícia, no hi ha comentaris a fer. S'ha executat la sentència del Tribunal d'Apel·lació. No hi ha res més a dir."

El passat 25 d'abril, el Tribunal d'Apel·lació de Bourges li va concedir la llibertat condicional, amb la data límit del 28 de juny.

 

 

Romand estarà controlat mitjançant vigilància electrònica durant un període de prova de dos anys, abans de ser sotmès a deu anys de mesures d'assistència i control.

El tribunal també li prohibeix que es posi en contacte amb les víctimes i les parts civils afectades. Se li ha prohibit viatjar a les regions de l'Ila de França, la Borgonya-Franc Comtat i l'Alvèrnia-Roine-Alps.

Jean-Claude Romand també s'ha d'abstenir de "tota comunicació mediàtica", per "reparar total o parcialment" els danys que ha causat, i s'haurà de sotmetre "a un examen mèdic, a un tractament i a mesures de control d'assistència", segons la declaració de la Fiscalia General francesa del 25 d'abril.

ARXIVAT A:
Policial Literatura França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut