L'aspartam, un edulcorant molt utilitzat, és "possiblement cancerigen", segons l'OMS

L'edulcorant que es fa servir com a substitut del sucre en begudes ensucrades i dietètiques, xiclets o gelats és possiblement cancerigen, segons un estudi de l'OMS

RedaccióActualitzat

L'aspartam, un dels edulcorants més utilitzats per la indústria alimentària, és probablement cancerigen, segons un estudi de l'OMS. Tot i això, ha donat suport al límit d'ingesta diària acceptable per a humans que estava fixat fins ara, que és de 40 mil·ligrams per quilogram de pes corporal.

Experts de l'Agència Internacional de Recerca del Càncer (IARC) de l'OMS van avaluar per primera vegada el nivell de perill de l'aspartam i van concloure que l'edulcorant "era possiblement cancerigen per als humans", Ara, un estudi del Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i el Comitè Mixt FAO/OMS d'Experts en Additius Alimentaris publicat a la revista The Lancet Oncology ho conclou així.

En concret, s'ha detectat una associació entre el consum de begudes amb endolcidors artificials i un tipus de càncer de fetge.

En l'informe, publicat aquest divendres, s'ha avaluat el possible dany per a la salut en multitud d'ocasions, però fins ara no s'havia establert que estigués connectat amb el càncer.

Després d'analitzar una vegada més tota l'evidència científica disponible, que consideren, no obstant això, "limitada", l'OMS ha reafirmat que l'aspartam és segur per a la salut d'una persona que consumeixi aquest edulcorant de manera diària, sempre que estigui dins del límit.

Només hi ha risc si es prenen unes 10 llaunes de begudes ensucrades al dia. Per posar un exemple, un adult d'uns 70 kg de pes necessitaria consumir entre 9 i 14 llaunes de refresc, que contenen uns 200 o 300 mg d'aspartam, tot això suposant que no es produeixi cap ingesta procedent d'altres fonts alimentàries.

 


Les patronals de begudes i edulcorants aplaudeixen el posicionament de l'OMS

En aquesta línia, les empreses de begudes i edulcorants consideren el posicionament de l'OMS positiu per als seus interessos, però des de l'organisme internacional fan aquesta recomanació.

Consideren que l'edulcorant "és segur" i que les conclusions de l'estudi es basen en el "pes aclaparador de l'evidència científica de més de quatre dècades, així com en les determinacions positives de les autoritats de seguretat alimentària a més de 90 països".

Preocupa el consum en infants

El director del Departament de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de l'OMS, Francesco Branca, ha puntualitzat que s'ha de "moderar el consum de sucres com els edulcorants", i ha emfatitzat la importància de controlar-ne el consum en els infants.

"Posem l'exemple d'un nen que pesa 20 quilos. Això significa que el límit diari són 800 mil·ligrams, és a dir, dues o tres llaunes al dia de refresc"

"Hi pot haver nens amb un alt consum de refrescos ensucrats, i això no és una bona pràctica", explica l'OMS. "Potser hi ha famílies que en lloc de tenir aigua a taula hi tenen una llauna gran de begudes amb gas i edulcorants, i això suposa un risc elevat".

Tot i això, el dirigent de l'OMS ha insistit que la recomanació no és que els productors o les autoritats "retirin els productes del mercat" que continguin aspartam, "ni els consumidors que deixin de consumir-los".

El CIIC i l'OMS continuaran donant seguiment a la nova evidència i encoratjaran grups de recerca independents perquè iniciïn més estudis sobre el possible vincle entre l'exposició a l'aspartam i els efectes en la salut dels consumidors.


Com identificar l'aspartam?

L'aspartam es pot trobar en una àmplia gamma de productes. Per identificar-lo és important revisar detingudament les etiquetes. Tal com recull l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, la seva presència en un aliment es pot identificar amb el seu nom o amb el seu número (E951).

També l'EFSA assenyala que dins de la Unió Europea, en l'etiqueta dels productes alimentaris que contenen aspartam, "s'ha de declarar la seva presència, indicant el seu nom o el seu número E".

Per la seva banda, l'OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris, també ha facilitat una llista de productes baixos en calories o sense sucre afegit que normalment se solen fabricar amb aspartam. Alguns d'aquests són els làctics fermentats saboritzats, els gelats, les fruites o vegetals en conserva, els xiclets sense sucre, les salses, la mostassa, els productes enfornats, els refrescos baixos en calories o sense sucre, les begudes alcohòliques, les cerveses baixes en calories o els complements alimentaris, entre molts altres.
 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerOMS
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut