Moltes de les begudes que trobem a les prestatgeries dels supermercats contenen aquest edulcorant (Reuters/Mario Anzuoni)

L'aspartam, "possiblement cancerigen": quins productes en porten?

L'OMS inclou l'edulcorant aspartam, un dels més utilitzats per la indústria, a la llista de productes possiblement cancerígens

RedaccióActualitzat

L'aspartam, un dels edulcorants més comuns del món, està sota sospita. L'Organització Mundial de la Salut (OMS), a través de la seva branca d'investigació sobre el càncer (IARC), l'ha declarat com a "possiblement cancerigen".

Aquest 14 de juliol s'han publicat les conclusions de l'informe sobre els riscos i les recomanacions al voltant d'aquest ingredient, clau en aliments i begudes en diversos països d'Europa, a Nord-amèrica i a l'Àsia.

L'OMS, però, matisa que l'aspartam és segur en les dosis a què es consumeix habitualment. Només hi ha risc si, per exemple, es prenen més de 10 llaunes de begudes ensucrades al dia.


Què és l'aspartam?

Pròpiament, l'aspartam és un compost anomenat èster metílic i s'utilitza en la indústria alimentària des de l'any 1981. És un edulcorant intens --200 vegades més dolç que el sucre-- i de baix contingut en calories, segons el defineix l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Segons diversos estudis, l'aspartam no afecta els nivells de sucre en sang ni d'insulina, cosa que el converteix en un substitut popular del sucre en els aliments per als diabètics.

Com identificar l'aspartam?

L'aspartam es pot trobar en una àmplia gamma de productes --més de 6.000. Per identificar-lo és important revisar detingudament les etiquetes. Tal com recull l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, la seva presència en un aliment es pot identificar amb el seu nom o amb el seu número (E951).

També l'EFSA assenyala que dins de la Unió Europea, en l'etiqueta dels productes alimentaris que contenen aspartam, "s'ha de declarar la seva presència, indicant el seu nom o el seu número E".

Paquets de Coca-Cola i Coca-Cola light, dos productes que contenen aspartam (Reuters/Peter Cziborra)

En quins productes n'hi podem trobar?

Per la seva banda, l'OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris, també ha facilitat una llista de productes baixos en calories o sense sucre afegit que normalment se solen fabricar amb aspartam:

- Làctics fermentats saboritzats
- Gelats
- Fruites o vegetals en conserva
- Preparats de fruites exceptuant la compota
- Productes de xocolata
- Productes de confiteria
- Xiclets sense sucre
- Cereals amb contingut de fibra de més del 15%
- Productes enfornats
- Edulcorants de taula
- Sopes i sopes baixes en calories
- Salses
- Mostassa
- Preparacions d'entrepans
- Entrepans a base de patata
- Refrescos baixos en calories o sense sucre
- Nèctars de fruites reduïts de calories o sense sucre afegit
- Begudes alcohòliques
- Postres baixos en calories o sense sucre afegit
- Complements alimentaris
- Aliments destinats a finalitats mèdiques especials
- Productes per untar fets de fruita reduïda en calories o sense sucre afegit
- Cerveses baixes en calories

Paquets de xiclets en una botiga dels Estats Units (Reuters/Shannon Stapleton)

Però la llista és molt llarga i hi podem trobar altres productes on és present aquest edulcorant, com ara cereals, gelatines, gelats sense sucre, iogurts sense sucre, púdings, xarops, barres nutritives, caramels, galetes sense sucre, begudes en pols o pastilles per a la tos sense sucre.

L'agència Reuters ha publicat un llistat amb alguns dels productes més coneguts a nivell internacional que contenen aspartam: Coca-Cola light, Coca-Cola, xiclets, Mars Extra sense sucre, Jell-O, barreja de postres de gelatina Kraft, Heinz sense sucre, Snapple Zero Keurig, Dr Pepper, Sugar Twin 2 paquets d'edulcorants, B&G Foods Equal Zero, Trident, Mondelez i Perfetti Van Melle.

ARXIVAT A:
SalutCàncerConsum
Anar al contingut