Persones fugint d'Irpín, entre les runes causades pels atacs russos (EFE/Roman Pilipey)
Persones fugint d'Irpín, entre les runes causades pels atacs russos (EFE/Roman Pilipey)

Rússia s'acarnissa amb els civils ucraïnesos mentre ofereix nous corredors humanitaris

Ja són més d'1,7 milions les persones que han marxat d'Ucraïna des l'inici de la invasió russa, segons les Nacions Unides

RedaccióActualitzat

Els atacs de l'exèrcit rus a Ucraïna no s'aturen. En el dotzè dia d'operació militar del Kremlin, les delegacions ucraïnesa i russa s'han tornat a trobar a Bielorússia en la tercera ronda de negociacions de pau, que no ha assolit resultats significatius.

La intensificació dels bombardejos els últims dies i el poc respecte cap als corredors humanitaris anunciats han fet que el Kremlin n'oferís de nous, però en direcció a Rússia i Berlorússia, una opció que Ucraïna ha rebutjat.

Rússia ha anunciat un alto el foc a partir de les 8 del matí d'aquest dimarts (hora catalana) amb l'objectiu que serveixi per obrir corredors humanitaris.

Els atacs indiscriminats de l'exèrcit rus contra la població civil han provocat un èxode que no es veia a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Segons l'ACNUR, ja són més d'1,7 milions les persones que han marxat d'Ucraïna buscant refugi arreu del món.

Dos refugiats de Mariúpol creuant aquest dilluns la frontera entre Ucraïna i Rússia
Dos refugiats de Mariúpol creuant aquest dilluns la frontera entre Ucraïna i Rússia (EFE/Arkady Budnitsky)


Kíiv, encerclada

El malson de la guerra no s'atura. Les forces russes continuen asfixiant les ciutats del perímetre de Kíiv des de tots els flancs. En les darreres hores, les poblacions d'Irpín, Butxa i Hórenka han rebut forts atacs.

La segona ciutat del país, Khàrkiv, també assetjada des de fa dies, ha tornat a ser bombardejada a la matinada.

Al sud, l'estratègia de Putin de controlar tota la sortida al mar d'Azov i el mar Negre fa que mantingui fronts oberts sobre les ciutats principals. Mariúpol, a la regió del Donbass, rep l'atac dels separatistes prorussos.

Més cap a l'oest, es manté el setge a Mikolaiv. I Odessa és el pròxim objectiu militar dels russos.

 


"És un assassinat deliberat"

Molts ucraïnesos intenten abandonar les ciutats desesperadament davant l'agreujament dels combats. L'acarnissament de l'artilleria russa dels darrers dies dibuixa uns carrers destrossats, amb gent fugint com pot, amb l'ajuda de l'exèrcit local.

Aquestes són les imatges d'aquest diumenge a Irpín, a uns 25 quilòmetres de la capital, Kíiv. Hi va haver un atac sagnant contra civils desarmats, que fugien amb una maleta.


Aquesta nit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit que esperen nous bombardejos i ha qualificat d'"assassinat deliberat" els plans de Putin.

"Rússia ha anunciat oficialment que en les pròximes hores bombardejarà el nostre territori, les nostres fàbriques, el nostre complex de defensa. La majoria es van construir fa dècades, fins i tot ho va fer el govern soviètic. Hi treballen milers de persones, i centenars de milers hi viuen a prop. Això és un assassinat. Un assassinat deliberat."

Famílies d'Irpín fugint, aquest diumenge
Famílies d'Irpín fugint, aquest diumenge (Diego Herrera/Europa Press)
Ciutadans d'Irpín, aquest diumenge fugint enmig dels incendis provocats pels bombardejos russos (Reuters)
Un habitant d'Irpín, aquest diumenge davant d'una casa incendiada per una bomba (Reuters)
Els periodistes també han de fugir per la intensitat dels atacs (Reuters/Carlos Barria)

Des del 24 de febrer, dia de l'inici dels atacs, almenys 364 civils han mort, segons l'ONU. Una xifra que el govern ucraïnès eleva i ja situa en milers.

Des dels Estats Units asseguren que, deliberadament, s'està atacant població civil. Aquest diumenge almenys tres civils van morir fugint d'Irpín, entre els quals hi hauria dos nens, segons informa Ucraïna.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut