Definició de "jueu"

L'Argentina ordena bloquejar l'accés a la definició de "jueu" de la RAE per "ofensiva"

El jutge considera que és una accepció que fomenta l'odi i sentencia que la RAE l'ha de suprimir
Redacció
TEMA:
Argentina

Un jutjat de l'Argentina ha ordenat a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) que elimini "immediatament" del diccionari la definició de la paraula "jueu" com a sinònim de persona avariciosa o usurera. És una accepció etiquetada "d'ús ofensiu i discriminatori" que també recull el diccionari de la llengua catalana de l'IEC.

La sentència va més enllà i sol·licita a l'Ens Nacional de Comunicacions argentí que bloquegi provisionalment l'accés a la definició de "jueu" fins que la web de la RAE acati l'ordre judicial.

Per les entitats denunciants, aquesta accepció és "un discurs d'odi que incita a la discriminació per motius religiosos".

"Fa anys que les comunitats jueves hem intentat dialogar amb la RAE per modificar el contingut antisemita de la definició, però l'única resposta que obteníem només empitjorava la situació."

La Reial Acadèmia Espanyola assegura que s'han assabentat de la sentència pels mitjans de comunicació. Segons han informat fonts de l'entitat a l'Agència EFE, només es pronunciaran quan rebin una comunicació oficial per part de la justícia argentina.

El precedent de "gitano" com a estafador

El Consell Estatal del Poble Gitano va demanar reiteradament a la Reial Acadèmia Espanyola que eliminés l'accepció que definia el terme "gitano" com a estafador.

En un comunitat, l'associació Gitanes Feministes per la Diversitat titllava els acadèmics de la llengua de "racistes". Ells al·legaven que la "RAE no inventa mots ni accepcions, sinó que reflecteix l'ús que els habitants fan de les paraules".

"La RAE ens humilia, ens maltracta i ens fereix a tots els gitanos. Què passarà quan un infant obri el diccionari i llegeixi que el seu company gitano no és de fiar? La RAE és racista i alimenta el racisme"

Després de negar-s'hi diverses vegades, finalment, la RAE va acceptar incloure l'etiqueta "d'ús ofensiu i discriminatori". És el mateix matís que inclou el mot jueu quan fa referència a una persona avariciosa que no mira sinó el guany.

Pots consultar la sentència que obliga la RAE a suprimir aquesta accepció "immediatament i sense la intervenció de les Acadèmies de la Llengua Espanyola":

 

Fallo de Lijo contra la RAE by gabrielagranata

 

ARXIVAT A:
Argentina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut