L'Aràbia Saudita reduirà més la producció de petroli per intentar que en pugi el preu

L'OPEP+ acorda mantenir la producció baixa fins a finals del 2024, però els experts creuen que hauran de reduir-la més si volen que pugin els preus

RedaccióActualitzat

L'Aràbia Saudita ha pujat l'aposta de produir menys petroli aquest diumenge i ha anunciat 1 milió de barrils menys a partir de l'1 de juliol, una retallada "voluntària".

Ho ha fet públic el mateix dia que els 23 països de l'OPEP+ han decidit mantenir les retallades vigents en la producció de petroli fins a finals del 2024, i deixar la seva oferta en 40,46 milions de barrils diaris.

Això significa estirar el termini d'aquesta xifra límit de producció, que estava acordat fins a finals d'any, durant un any sencer més, al marge del milió menys decidit per l'Aràbia Saudita.

La intenció tant d'aquest país com dels 22 altres productors agrupats en l'OPEP ampliada és aconseguir que els preus pugin.

 

Objectiu: que el preu pugi per sobre dels 80 dòlars el barril

Aquest és l'objectiu declarat per part dels 23 països quan van començar a retallar la producció, que el preu del barril pugés per sobre dels 80 dòlars, però, de moment, no se n'estan sortint.

Després de la decisió d'aquest diumenge, aquest dilluns, a les borses, el barril de petroli Brent, referència a Europa, ha fregat els 79 dòlars, però ha tornat a baixar just per sota de 78.

El de referència als Estats Units, el WTI, ha pujat fins als 75 dòlars, però després ha baixat per sota dels 73 dòlars.

En una reunió el novembre passat a Viena van decidir retallar 2 milions de barrils diaris, i van afegir 1,6 milions més de retallada a principis d'abril en la següent reunió.

Però. malgrat que els preus van pujar puntualment les dues vegades, després han tornat a baixar, lluny dels més de 120 euros als quals va arribar el juny del 2022.

Els principals motius de la baixada han estat la reducció del consum de la Xina durant la política covid zero i l'alentiment econòmic generalitzat al món.

Façana de l'edifici de la seu de l'OPEP, aquest divendres a Viena (Reuters)

No n'hi haurà prou perquè el preu pugi molt

Maria Llop, catedràtica de Teoria Econòmica de la Universitat Rovira i Virgili, la URV, considera que la decisió de l'OPEP+ és l'instrument fàcil per fer pujar el preu, "tancar l'aixeta", però que el resultat no serà molt significatiu.

El motiu, segons Llop, és que cada dia es produeixen al món uns 90 milions de barrils, i els 3,6 milions menys de l'OPEP+, 4,6 a partir de juliol, amb prou feines són el 5% del total mundial:

"Sí que és veritat que afectarà el preu, ja ho hem notat aquest dilluns al llarg del matí, però els efectes seran limitats si la producció no es redueix d'una manera més significativa."

Per tant, aquesta catedràtica creu que els països productors baixaran encara més la producció en el futur si volen que els preus pugin de manera més decidida.

Pou de petroli de Yarakta, a la regió d'Irkutsk, a Rússia (Reuters)

El preu alt beneficia Rússia i també la transició energètica

També preveu que les pujades del cru faran pujar una mica els preus de les gasolines i el dièsel, però que, si torna a baixar, trigarà a reflectir-se a les gasolineres.

Llop afirma a més que Rússia es beneficiarà de la pujada del preu del cru, però que els preus alts també tenen un efecte positiu en la transició cap a les energies renovables:

"Mantenir els preus una mica alts a mitjà i llarg termini és afavoridor per a la transició energètica, perquè pot generar incentius perquè els països facin apostes decidides per substituir els carburants fòssils per formes renovables d'energia."


De l'OPEP a l'OPEP+

L'OPEP, fundada el 1961, està formada ara per 13 països, que des del 2016 es coordinen amb 10 països més, entre els quals destaquen Rússia i el Kazakhstan, en el que ha rebut el nom d'OPEP+.

Els membres de l'OPEP ara mateix són l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Algèria, Angola, Guinea Equatorial, Gabon, l'Iran, l'Iraq, Kuwait, Líbia, Nigèria, la República del Congo i Veneçuela.

L'ampliació de l'OPEP+ inclou Rússia, l'Azerbaidjan, Bahrain, Brunei, el Kazakhstan, Malàisia, Mèxic, Oman, el Sudan i el Sudan del Sud.

Els països de l'OPEP concentren el 80% de les reserves mundials de petroli, i produeixen entre el 35% i el 40% del petroli que es comercialitza, mentre que el conjunt dels 23 països de l'OPEP+ supera el 60%.

L'acord d'aquest diumenge fixa que els 13 membres de ple dret mantindran la producció durant tot el 2024 en 24.994 milions de barrils diaris, i que els 10 restants en produiran 15.469.

Façana de l'edifici de la seu de l'OPEP, aquest divendres a Viena (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut