Milers de pelegrins travessen el pont Jamarat a la ciutat de Mina
Milers de pelegrins travessen el pont Jamarat a la ciutat de Mina
La Meca

L'Aràbia Saudita culpa els "pelegrins indisciplinats" de l'allau que va matar més de 700 persones

Fins ara s'han comptabilitzat 717 morts i més de 800 ferits en una allau humana al pont de Jamarat, a una desena de quilòmetres de la Meca

RedaccióActualitzat

El ministre de Sanitat de l'Aràbia Saudita ha culpat els "pelegrins indisciplinats" de l'allau humana que va provocar dijous la mort de 717 persones i ferides a altres 800. En declaracions a la cadena de televisió El Ejbariya, el ministre ha assegurat que els pelegrins accidentats no van seguir les instruccions de seguretat i no van respectar els horaris.

El rei Salman, en un discurs televisiu, ha promès engegar una investigació "ràpida i transparent" de les causes que van provocar l'allau humana entre els milers de persones que van de pelegrinatge a la ciutat saudita de la Meca. També s'ha compromès a revisar els plans de seguretat.

L'allau va ser a la població de Mina, a una desena de quilòmetres de la Meca, en una zona de trànsit entre els campaments dels pelegrins i el pont Jamarat, lloc des d'on els pelegrins lapiden simbòlicament Satan.

En aquest mateix lloc s'hi han registrat allaus humanes en altres ocasions, situació que va portar les autoritats saudites a ampliar el pont amb diverses plataformes per facilitar el trànsit i evitar noves estampides. Però les obres d'ampliació no han estat suficients per contenir l'allau humana.

Aquesta allau és la més mortífera de les que hi ha hagut els últims 25 anys en els dies de peregrinació a la Meca. Enguany s'espera que arribin fins a la ciutat santa de l'Islam uns dos milions de persones en pelegrinatge.

El recorregut de vuit quilòmetres que separa la vall deshabitada de Mina de la Meca el realitzen milers de persones cada dia enmig de grans mesures de seguretat. El 2014, el govern saudita va limitar el nombre de pelegrins per motius de seguretat mentre es fan obres a la Gran Mesquita per encabir centenars de milers de fidels.

A la tragèdia d'ahir, cal afegir-hi la mort d'un centenar d'obrers i pelegrins de la setmana passada quan va caure una grua de construcció en plenes obres d'ampliació de la mesquita central.

Però no han estat els únics incidents. L'última setmana s'han registrat dos incendis en hotels a la Meca que han provocat diversos ferits i l'evacuació de més de 2.500 persones que hi havia allotjades.

Anar al contingut