L'Antropocè va començar el 1950: la Terra és en una nova època geològica per l'acció humana

El grup de treball encarregat d'estudiar l'existència de la nova època han escollit un petit llac del Canadà com a referència i aposta per oficialitzar el canvi

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El petit llac Crawford, de només dues hectàrees i mitja i pròxim a la ciutat de Toronto, al Canadà, ha estat escollit com a "clau daurat" per determinar si el planeta Terra ha entrat en una nova època geològica, l'Antropocè.

L'anàlisi d'aquest i d'altres punts de la Terra han mostrat que l'Antropocè --d'"antropos", humà en grec--, l'època que hauria provocat l'acció humana al planeta, hauria començat als voltants del 1950.


Nova època geològica proposada l'any 2000

De tota manera, l'existència d'aquesta nova època, proposada l'any 2000 pel químic Paul Crutzen i el biòleg Eugene Stoermer, encara no ha estat acceptada oficialment pels geòlegs.

Però precisament per estudiar-ho, el 2009, la Unió Internacional de Ciències Geològiques, la IUGS, va crear el Grup de Treball sobre l'Antropocè, l'AWG.

L'AWG ha fet pública aquest dimarts l'elecció del llac Crawford en la reunió de la Comissió Internacional d'Estratigrafia que es celebra a la ciutat francesa de Lille.

Els sediments del llac Crawford, "un registre exquisit"

Segons Simon Turner, secretari de l'AWG, els sediments del fons d'aquest llac són "un registre exquisit" dels canvis que ha patit el medi ambient del planeta durant els últims mil·lenis:

"La capacitat de registrar i emmagatzemar amb precisió la informació com a arxiu geològic, que pot comparar-se amb els canvis mediambientals històrics, és el que fa que llocs com el llac Crawford siguin tan importants."

Els sediments del fons de llac, de 22 metres de fondària màxima, formen estrats negres de matèria orgànica dipositats a l'hivern i blancs de calç que es dipositen a l'estiu, de manera que cada any queda perfectament registrat.

La peculiaritat del llac Crawford és que és meromíctic, és a dir, que l'aigua de la superfície no es barreja mai amb la del fons, i això atorga una precisió excepcional als sediments, que hi arriben exclusivament per acció de la força de la gravetat.

El llac Crawford, a la regió de Toronto, és el lloc escollit com a referència per definir l'Antropocè (Wikipedia / Laslovarga)

Plutoni, cendres, metalls pesants i plàstic als sediments

El principal marcador que hi han trobat és plutoni, procedent de les proves nuclears de mitjans del segle XX, però també cendres de combustibles fòssils, metalls pesants i fibres i fragments de plàstic.

Aquests marcadors són indicis de la magnitud de la incidència humana al planeta, com l'erosió, la urbanització i l'agricultura, que pertorben els cicles d'elements com el carboni, el nitrogen o el fòsfor.

Andrew Cundy, catedràtic de Radioquímica Ambiental de la Universitat de Southampton i membre de l'AWG, destaca que aquests indicis són els senyals d'inici de l'Antropocè:

"La presència de plutoni ens ofereix un clar indicador de quan la humanitat es va convertir en una força tan dominant que va poder deixar una "empremta dactilar" global única al planeta."

Els efectes de l'escalfament es noten especialment a les glaceres dels Alps
Una glacera dels Alps en plena regressió per l'acció humana sobre el planeta (Europa Press)

"Ja portem 70 anys d'Antropocè"

El president de l'AWG, Colin Waters, ha fet una aposta decidida per l'Antropocè afirmant que ja hi ha prou evidències que el planeta ha canviat geològicament parlant:

"Ara mateix ja portem 70 anys de l'Antropocè, ja és prou temps per reconèixer que hem passat a aquest nou període de la història de la Terra, que hauria de definir-se amb una nova època geològica."

L'AWG afirma als documents presentats a Lille que els canvis provocats per l'acció humana "persistiran durant mil·lennis o més, i estan alterant la trajectòria del Sistema Terra, alguns amb efectes permanents".

Ara, la IUGS ha escollit el llac Crawford com a referència planetària del canvi d'època geològica de l'holocè a l'antropocè, o "clau daurat", també anomenat Secció i Punt Estratotip de Frontera Global, o GSSP.

Els geòlegs han analitzat centenars de llocs més per fer la selecció, des d'esculls de corall a glaciars, i també n'han escollit una dotzena més com a referències secundàries.

Amb l'anàlisi de tots els llocs i les dades seleccionades, es preveu que l'any que ve la IUGS decideixi si dona el vistiplau oficial a l'Antropocè, certificant científicament el canvi d'època geològica.

L'Antropocè desplaçarà a l'Holocè

Els geòlegs han definit un "clau daurat" de referència per estudiar cadascuna de les èpoques en les quals es divideix la història geològica de la Terra, l'última de les quals, en la qual encara vivim, és l'Holocè.

Aquesta forma part de l'era geològica del Cenozoic, iniciada fa uns 65 milions d'anys, i, si es confirma l'Antropocè, haurà estat la més curta fins ara, perquè va començar fa només  uns 11.700 anys, quan va acabar l'Edat del Gel.

La crisi climatica deixa una quarta part del planeta sense el menjar que necessita
Per escollir el lloc de referència per definir l'Antropocè s'han analitzat centenars de llocs, de glaceres a esculls de corall com aquest (Unsplash/Francesco Ungaro)
ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàticaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut