El grup d'escaladors, a punt d'arribar al cim, en el moment en què el volcà entra en erupció (EFE)

L'angoixant fugida d'uns escaladors a punt de ser engolits per l'erupció d'un volcà a Indonèsia

Un enorme núvol de cendra sorprèn més d'una vintena de persones en una zona d'accés prohibit per les continuades erupcions del Dunoko

Redacció/AgènciesActualitzat

Un grup de persones que estava escalant el volcà Dukono, a Indonèsia, han hagut de girar cua desesperadament per evitar ser engolits per una virulenta erupció que els ha sorprès quan es trobaven molt a prop de fer el cim.

Les imatges aèries que s'han difós a les xarxes mostren com el cràter expulsa un immens núvol de cendra que es propaga a tota velocitat i que està a punt d'enxampar el grup. I, davant del perill, baixen a correcuita pel vessant del volcà.


Els fets van passar dissabte i, segons l'Agència nacional per a la gestió de desastres, no es té constància que hi hagi víctimes per l'activitat d'aquest volcà de l'illa de Halmahera, la més gran de l'arxipèlag de les Moluques.

L'accés al volcà està prohibit

Segons les autoritats del país, els escaladors estaven fent una ascensió "no autoritzada" i van "tenir sort de salvar-se de la muntanya de cendres en aquell moment".

El portaveu de l'agència, Abdul Muhari, ha explicat que a les persones que es trobaven a la zona --més d'una vintena, segons es pot veure en les imatges-- les han posat en "una llista negra" per a futures escalades.

El volcà Dukono, de poc més de 1.000 metres d'altura, experimenta "erupcions continuades" i s'hi manté l'alerta en el nivell 2 en una escala de 4. Per això no està permès escalar-lo i es demana a la ciutadania que no s'hi acosti a un radi de tres quilòmetres del cim.

Una erupció del volcà Dukono, a Indonèsia, en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons/Planet Labs Inc/CC BY-SA 4.0)

L'Agència indonèsia de desastres ha recordat la tragèdia del volcà Marapi, a l'illa de Sumatra, on 21 escaladors van morir el desembre passat arran d'una erupció en un volcà que també tenia activat el nivell 2 d'alerta.

Indonèsia acull més de 400 volcans, dels quals n'hi ha almenys 129 que continuen actius i 65 que són considerats perillosos. L'arxipèlag està situat en una zona de gran activitat sísmica i volcànica.

 

ARXIVAT A:
Àsia
Anar al contingut