Imatge de l'edifici del Tribunal Constitucional

L'amnistia ja és al TC, que admet a tràmit el primer recurs d'inconstitucionalitat

Ara el Tribunal Constitucional haurà d'estudiar-ho en profunditat i el recorregut d'aquesta consulta es podria allargar un any
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

El dia en què acaba el termini per presentar recursos contra la llei d'amnistia, aquest dimecres el ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el primer recurs d'inconstitucionalitat.

Es tracta de la qüestió que va elevar el Tribunal Suprem en un cas de condemna per aldarulls agreujats d'un jove per haver llançat pedres contra els jutjats de Girona en les manifestacions contra la sentència del Suprem pel procés el 2019.

El Suprem considera que aquest cas genera dubtes per ser amnistiat principalment perquè es podria vulnerar el dret d'igualtat davant la llei.

L'admissió a tràmit, però, no implica una posició de fons del ple del TC sobre aquestes qüestions, sinó que ara el TC haurà d'estudiar-ho en profunditat i el recorregut d'aquesta consulta es podria allargar un any.


Debat sense tots els membres

El Constitucional també ha acceptat que el magistrat Juan Carlos Campo s'aparti de les deliberacions. Campo ho va demanar perquè com a exministre de Justícia va defensar els indults, però no l'amnistia, que veia inconstitucional.

L'exministre de Justícia socialista va tenir un paper destacat en la redacció dels indults als condemnats pel Tribunal Suprem pel procés independentista. El PP també n'havia demanat la recusació.

La llei d'amnistia arriba al Constitucional des del Tribunal Suprem, que considera que vulnera la igualtat davant la llei i també el principi de seguretat jurídica, i per això va presentar una qüestió d'inconstitucionalitat.

La qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Suprem és el primer escrit relacionat amb l'amnistia que entra al ple del TC. Els magistrats del tribunal han de resoldre en els pròxims mesos sobre els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes on governa, a més del govern socialista de Castella-la Manxa i una altra qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel TSJC.

 

ARXIVAT A:
Procés català Tribunal Suprem Tribunal Constitucional Amnistia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut