L'alto el foc, més lluny: dos mil jueus irrompen i resen a l'esplanada de les Mesquites

Els principals mediadors de les negociacions de pau condemnen l'episodi, ja que els hebreus tenen prohibit resar al tercer lloc més sagrat de l'Islam

RedaccióActualitzat

Més de 2.200 jueus han irromput aquest dimarts al matí a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem, on es troba la mesquita d'Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l'Islam. Els fets atien el conflicte regional en un moment crític de les negociacions per a un alto el foc a Gaza.

Alguns dels participants han enarborat banderes d'Israel i han resat dins del recinte malgrat tenir-ho rotundament prohibit. Segons l'statu quo vigent des del 1967 --quan Israel va ocupar Jerusalem Est--, l'espai està reservat exclusivament al culte dels musulmans. Els jueus només hi poden entrar com a visitants.

L'accés s'ha permès amb motiu de la festivitat jueva de Tisha B'av, que commemora la destrucció del Segon Temple --ubicat a la mateix lloc-- fa dos mil anys. Els dos mil colons hi han entrat escortats per la policia. 

L'esplanada de les Mesquites és un lloc sagrat tant per a jueus com per a musulmans (Europa Press/Matteo Placucci)

Qatar, un dels principals mediadors entre Israel i Hamas, ha advertit que l'episodi posa en risc els esforços que s'estan fent per recuperar les negociacions, que estan en l'aire des de l'assassinat a Teheran de l'exlíder del grup islamista, Ismail Haniyeh.

Jordània, que administra el recinte, i Egipte, un altre dels actors clau per a una treva a Gaza, també han condemnat l'episodi. "No només és inacceptable, sinó que distreu l'atenció del que considerem un moment vital, mentre treballem per concloure un acord d'alto el foc", ha valorat el departament d'Estat dels Estats Units.

El ministre ultra Itamar Ben-Gvir durant la visita al mont del Temple aquest dimarts (Reuters/Temple Mount Administration)

Encapçalats per un ministre d'ultradreta

El ministre israelià de Seguretat Nacional, l'ultradretà i colon Itamar Ben-Gvir, ha encapçalat la mobilització per reivindicar el dret dels jueus de resar a l'esplanada de les Mesquites, que els hebreus coneixen com mont del Temple.

El Gran Rabinat d'Israel prohibeix als jueus resar-hi i estipula que les oracions es facin només en l'adjacent mur de les Lamentacions.

"Hem aconseguit avenços significatius per a la sobirania d'Israel aquí. La nostra política és permetre l'oració jueva", ha defensat Ben-Gvir en un missatge a X.


Com passa sovint amb les accions del ministre ultra, Benjamin Netanyahu, el primer ministre, ha hagut de desmarcar-se'n. En un comunicat d'aquest dimarts, ha desautoritzat Ben-Gvir i ha recordat que la normativa sobre el lloc sagrat "no ha canviat".

Un coet de Hamas arriba a Tel-Aviv

Per la seva banda, Hamas ha llançat dos coets des de la Franja de Gaza aquest dimarts, un dels quals ha caigut a la costa de Tel-Aviv, sense deixar víctimes. El braç armat del grup islamista ha reivindicat l'atac com a "resposta a les massacres sionistes contra civils". 

L'exèrcit de l'estat hebreu es troba en alerta màxima davant la possibilitat d'un atac imminent de l'Iran i les seves milícies satèl·lit a diferents punts de la regió. 

El règim de Teheran ha avisat que, només en funció de com vagin les negociacions, es replantejarà les represàlies sobre Israel per venjar l'assassinat d'Ismail Haniye a Teheran. La pròxima cita entre les dues parts està prevista per dijous a Qatar, tot i que no està clar que els representants del grup islamista hi assisteixin.

ARXIVAT A:
IslamIsraelGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut