Kabul

L'alegria d'un nen afganès que balla amb una nova cama ortopèdica

Ahmad va perdre la cama amb 8 mesos d'edat en un foc creuat a la guerra d'Afganistan i ara ha rebut la seva quarta pròtesi

Actualitzat

El somriure contagiós d'un nen afganès de cinc anys que balla amb la seva nova cama artificial s'ha convertit en un símbol del drama que viu l'Afganistan, però també de la resistència d'aquest poble.

 

 

En els vídeos, Sayed Ahmad Rahman balla somrient sense dificultat amb la seva nova pròtesi a través dels passadissos del centre d'ortopèdia que la Creu Roja té a Kabul, mentre altres malalts i el personal l'aplaudeixen. Ahmad balla una dansa tradicional afganesa i transmet, amb un somriure d'orella a orella, una alegria commovedora que provoca sentiments contraposats.

 

Altres malalts i personal aplaudeixen l'optimisme de l'Ahmad


Les imatges van ser enregistrades per una treballadora del centre i van ser difoses a les xarxes per una portaveu del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). Ràpidament s'han fet virals amb centenars de milers de reproduccions.

La seva mare, Rayeesa, explica que és l'actitud habitual del seu fill de cinc anys:
 

"Sempre està ballant per demostrar com n'és de feliç per tenir la seva cama artificial. Em fa molt feliç que l'hagi rebut i ara pugui ser independent"

 

Rayeesa, la mare d'Ahmad, celebra l'autonomia que ha guanyat el seu fill

 

Una família humil de grangers

La vitalitat del petit Ahmad és encara més impactant si es coneix la seva història. Va néixer en una família farsi grangera en un llogaret de la província de Logar, al sud de Kabul, on són freqüents els combats entre els talibans i l'exèrcit afganès recolzat pels Estats Units.

Ahmad va perdre la seva cama quan només tenia 8 mesos de vida. Ell i la seva germana gran es van trobar al mig d'un enfrontament i els dos van resultat greument ferits, com recorda la mare:

 

"La meva filla havia sortit amb ell quan només tenia vuit mesos i van ser disparats durant una batalla"

 

Ahmad i la seva mare al centre que cada any li canvia la cama ortopèdica

 

Ahmad va ser traslladat a un hospital de Kabul, on els metges van amputar-li la cama per sota del genoll. Amb un any de vida i la seva primera cama ortopèdica va aprendre a ballar.  

 

Una pròtesi nova cada any

El nen ha de visitar cada any el centre ortopèdic de la Creu Roja per rebre una cama nova, perquè creix molt ràpidament. Acaba d'estrenar la seva quarta pròtesi, explica la fisioterapeuta, Karima Rahimi.
 

"Estem molt feliços i orgullosos quan veiem un nen amputat que arriba en braços de la seva mare i pot marxar per si sol amb la seva cama artificial"

 

Els fisioterapèutes viuen l'alegria d'Ahmad com una recompensa

 

La Creu Roja ha tractat desenes de milers de casos similars en els darrers 30 anys a l'Afganistan. L'organització internacional assegura que cada any atén 10.000 afganesos que han perdut una extremitat.

 

La majoria dels comentaris que ha provocat la història de l'Ahmad fan referència a la capacitat de resiliència del poble, com descriu el periodista i poeta afganès, Suhrab Sirat:
 

"Es posa en peu i ball música afganesa. Això simbolitza la resistència dels afganesos a la guerra i l'optimisme cap el futur"

 

A l'Afganistan 7.000 civils van resultar ferits a la guerra l'any passat

 

La guerra que no acaba

La guerra actual a l'Afganistan va començar al 2001, fa 18 anys, amb la invasió del país per les tropes dels Estats Units com a resposta als atemptats de l'11S. 

Segons l'ONU, l'any passat van morir a la guerra d'Afganistan 3.804 civils, inclosos 900 nens, i altres 7.000 van resultar ferits. Ha estat l'any més mortífer per la població des de l'inici de la guerra. Les converses de pau han començat entre els talibans i les tropes internacionals liderades pels Estats Units, però avancen lentament.

El cap de la Missió d'Assistència de les Nacions Unides a l'Afganistan, Tadamichi Yamamoto, adverteix que un "nombre impactant" de civils continua sent assassinat o mutilat avui dia i demana a totes les parts que actuin per protegir-los.  

Precisament aquest dimecres 15 persones han resultat ferides en un atac talibà contra una ONG a la capital, Kabul. 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut