De Blasio es presenta a les presidencials amb mesures centrades en els treballadors (Bill de Blasio)
De Blasio es presenta a les presidencials amb mesures centrades en els treballadors (Bill de Blasio)
Nova York

L'alcalde de Nova York es presenta a la Casa Blanca per "frenar Trump"

Bill de Blasio s'uneix a les primàries demòcrates per aplicar a tot el país les polítiques a favor de la classe treballadora que ha fet a la Gran Poma

L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha anunciat aquest dijous en un vídeo a YouTube que es presenta a les primàries demòcrates per a les eleccions presidencials dels Estats Units amb la intenció de donar prioritat a "la gent treballadora".

 


De Blasio proposa en el vídeo "frenar Trump" i fa una crítica a les polítiques d'immigració i medi ambient impulsades per l'actual administració republicana.

Una de les mesures estrella que proposa és la pujada del salari mínim a 15 dòlars l'hora, una fita que ja ha aconseguit com a alcalde de Nova York.

La llista de candidats a les primàries demòcrates no para de créixer i ja n'hi ha 24. De Blasio s'afegeix a noms tan carismàtics com Bernie Sanders, Beto O'Rourke i l'exvicepresident Joe Biden.

 

Mesures per a la classe treballadora

A l'inici del seu anunci formal de candidatura, l'alcalde de la ciutat més gran dels Estats Units indica que "hi ha molts diners en aquest món i en aquest país, però estan en mans equivocades".

Referint-se als "cambrers, rentaplats, treballadors del comerç i petits empresaris", De Blasio proposa una baixa per malaltia remunerada, l'extensió de la cobertura mèdica a la salut mental i l'educació infantil gratuïta.

Bill de Blasio, alcalde de Nova York (Reuters)


En el vídeo també intervé la seva dona, Chirlene McRay, que ha estat molt involucrada en la gestió local del seu marit a través d'iniciatives de salut mental. També assegura que els ciutadans "agraeixen" a De Blasio les seves polítiques que, al seu parer, "marquen una diferència a la vida de les famílies".

 

Contra el canvi climàtic i a favor de la immigració

De Blasio sempre s'ha mostrat molt crític amb la figura de Donald Trump. El considera un "pinxo", però diu que sap "com enfrontar-s'hi".

Per altra banda, el polític demòcrata denuncia la separació de famílies immigrants a la frontera sud amb Mèxic, i recorda que la ciutat de la qual és alcalde va prendre mesures legals per donar-los suport. També critica la sortida dels Estats Units de l'Acord de París per frenar el canvi climàtic.

Manifestants en contra de la candidatura de Bill de Blasio protesten a Nova York (Reuters)


Sobre això, De Blasio mostra imatges en un míting on proposa un Green New Deal novaiorquès; és a dir, un paquet de mesures mediambientals precisament després de protagonitzar dilluns passat un acte de protesta en una propietat de Trump per advertir-lo que el multarà si no redueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

"Com a president, m'enfrontaré als rics i a les grans corporacions, i no descansaré fins que aquest govern ajudi la classe treballadora. Com a alcalde de la ciutat més gran dels Estats Units, he fet això. S'ha de frenar Donald Trump. L'he vençut abans i ho tornaré a fer."


Com ha passat en altres casos com el de Beto O'Rourke i el de Bernie Sanders, feia temps que els rumors apuntaven una possible candidatura de De Blasio per a les presidencials. Com és habitual, els primers estats que visitarà seran Iowa i Carolina del Sud.

Bill de Blasio i la seva dona, Chirlane McCray, arribant a un estudi de televisió a Nova York (Reuters)

 

Crítiques i burles de Trump

La poca afinitat entre De Blasio i Trump és recíproca. El president dels Estats Units ha assegurat al seu compte de Twitter que De Blasio és el "pitjor alcalde" del país:

"Els demòcrates ja tenen una altra joia. Bill de Blasio, de Nova York, considerat el pitjor alcalde dels Estats Units, suposadament farà un anunci per a la presidència avui."


Trump considera que De Blasio és "una broma" i ha assenyalat que els ciutadans de Nova York "odien" el seu alcalde. "Però si t'agraden els impostos alts i la delinqüència, és el teu home", ha indicat en un to irònic.

 

Com a resposta, De Blasio l'ha convidat irònicament a unir-se a la seva campanya:

"Nova York té la taxa de criminalitat més baixa i la taxa més gran d'ocupació. Estem invertint en les famílies treballadores amb llars d'infants de franc i sanitat garantida [...] Ves a BilldeBlasio.com per unir-te a la nostra campanya. Com a president, posaré al davant la classe treballadora."

 

D'altra banda, el fill del president, Donald Trump Jr., ha publicat a les xarxes socials un vídeo que ensenya carrers de Nova York amb una acumulació de brutícia a les voreres. Diu que el primer que hauria de fer De Blasio, abans d'aspirar a altres càrrecs, és netejar la seva ciutat.

 

 

Bona relació amb Colau

Bill de Blasio i Ada Colau han mostrat sempre la seva afinitat. L'alcaldessa de Barcelona i candidata a les eleccions municipals de Barcelona en Comú per a la reelecció ha agraït a l'alcalde de Nova York que doni suport a la seva continuïtat al capdavant de l'alcaldia.

De Blasio, Pisarello i Colau, una trobada (EFE)

 

Barcelona en Comú ha volgut evitar donar detalls sobre el contingut complet d'aquesta carta de suport i qui són les altres personalitats que la subscriuen.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions
Anar al contingut