Madrid

L'alcalde a terra, por, crits i resistència pacífica, un testimoni de l'1-O a Callús

Antoni Taulés explica al Suprem que en aquest petit poble del Bages es van desplaçar "35 o 40 furgonetes" de la Guàrdia Civil

Irene VaquéActualitzat

L'alcalde per terra per un guàrdia civil, por, crits de pànic, un sol insult i gent que no oferia resistència activa. Aquest és el retrat de l'1-O a l'Escola Joventut de Callús, al Bages, que ha ofert al Suprem una de les persones que hi va ser present.

Antoni Taulés, testimoni citat per la defensa de Jordi Sànchez, ha comentat que en aquest poble de 1.500 habitants van veure com hi arribaven "entre 35 i 40" furgonetes de la Guàrda Civil davant de les "70 o 80" persones que eren a l'accés del col·legi. 

Taulés va veure com l'alcalde del poble parlava amb un dels comandaments dels agents i, de sobte, un dels agents li va donar una empenta amb l'escut i el va fer caure a terra. Aquest és el vídeo del moment: 


 

"No sé si els vam arribar al cor, però gairebé"

El testimoni ha explicat que, fins aquest moment, els concentrats al col·legi estaven "en silenci", però quan van tirar l'alcalde a terra van cridar, van aixecar les mans "i es va sentir l'únic insult, fills de puta". També van cridar "som gent pacífica" i "som civils, no som terroristes", en castellà. 

Taulés ha afegit que no paraven de cridar "som gent pacífica" i que li semblava que "baixava la tensió" fins que els guàrdies civils van començar a retirar la gent: 

"Crec que, amb tants crits, no sé si els vam arribar al cor però gairebé. Però van arrencar gent dels laterals, la gent feia cas i no oferia força, es deixaven arrossegar, però fan tornar a pujar la tensió, comencen a arrencar gent amb més força i de molt males maneres."

El testimoni ha dit que va passar por

"Jo vaig passar molta por, però per l'acompanyament que teníem tots vaig poder aguantar, però hi havia gent que no podia aguantar i sortien pel seu propi peu." 

Taulés ha manifestat que no va veure en cap moment que ningú agredís els agents:

"Potser en algun moment que la policia pegava a alguna persona, s'acostava algú per retirar-la, però ningú va intentar agredir cap policia." 

 

Quan els agents van entrar a l'escola per endur-se'n urnes i paperetes, a dins es van sentir "crits de pànic". Alguns concentrats van avisar una ambulància i, d'acord amb el testimoni, quan va arribar l'equip del SEM "els guàrdies civils no els van deixar entrar".

Preguntat per la fiscalia per què havia anat a les 5 del matí a l'escola, el testimoni ha respost que tenia una motivació clara: "Havíem quedat amb la meva parella perquè volíem salvaguardar els nostres drets."

Com han fet molts dels testimonis que han passat aquest dimarts pel Suprem, Taulés duia un detall groc. Majoritàriament, llaços grocs, però també, en el cas de Taulé, un braçalet amb el lema "llibertat presos polítics". Altres han dut un fulard o un penjoll d'aquest color. 
 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut