L'Ajuntament de Rubí assegura que l'abocador de Can Canyadell té llicència ambiental "vigent" des del 2003

ACN Rubí - L'Ajuntament de Rubí ha assegurat que l'abocador de Can Canyadell té llicència municipal "vigent" des del 2003. El consistori surt així al pas de les acusacions d'ERC segons les quals la instal·lació no va renovar els permisos el 2011 i opera des d'aleshores de manera clandestina. Al contrari, l'equip de govern municipal assegura que la llicència atorgada el 2003 "a efectes administratius i legals és vigent a dia d'avui", per la qual cosa, "no és cert" que operi sense permís. En tot cas, el consistori recorda que és competència de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) controlar si hi entren residus impropis, i que és l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la que ha de vetllar si hi ha contaminacions al torrent de Can Pi de la Serra.

Hores d'ara, l'Ajuntament està pendent de resoldre la sol·licitud de l'empresa

Puigfel, gestora de l'equipament, sobre una modificació "no substancial" de la llicència ambiental. En relació a aquesta qüestió, l'equip de govern municipal assegura que l'ARC va emetre un informe, el maig del 2017, que avala la modificació de la capacitat de l'abocador.

Pel que fa a les possibles contaminacions al torrent de Can Pi de la Serra, el consistori subratlla, que "com ha fet en altres ocasions", informarà l'ACA perquè faci els estudis pertinents, i alhora recorda que la llicència del 2003 ja prohibia qualsevol tipus d'abocament al torrent.

Sobre el fet que la llicència ambiental del 2003 no marca els codis concrets de residus que es poden abocar, l'Ajuntament de Rubí recorda que l'informe preceptiu i vinculant que en aquell moment va emetre l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) tampoc especificava els codis, per bé que sí definia els residus admissibles i no admissibles.

En els darrers dies l'Ajuntament ha demanat a l'empresa Puigfel aixecaments topogràfics per conèixer "amb exactitud" el nivell d'abocaments de residus actual. Alhora ha fet una petició a l'ARC perquè l'informi sobre l'origen, tipus, volum i pes dels materials dipositats a l'abocador, tenint en compte que "és qui té les competències en aquest àmbit". Un cop l'Ajuntament disposi d'aquesta informació "podrà respondre si s'estan abocant més residus dels admissibles", afirma en un comunicat.

Pel que fa a la proximitat amb el centre d'ensenyament JV Foix, l'Ajuntament afirma que ha implantat tot un seguit de mesures correctores en el camí vell d'Ullastrell per "garantir" la seguretat de l'alumnat i la ciutadania. Des del març del 2022, el consistori afirma que ha restringit el pas de vehicles pesants quan coincideixi amb les entrades i sortides de l'alumnat, amb la col·locació de senyals de trànsit.

També s'han instal·lat unes tanques davant del recinte educatiu per ampliar el perímetre de seguretat i s'ha constituït un espai de treball conjunt amb representants de la comunitat educativa.

Finalment, l'Ajuntament de Rubí lamenta que s'hagi traslladat "a l'esfera política i de la confrontació" un tema que "es podria haver debatut i explicat abastament" a la Mesa de seguiment dels abocadors, òrgan que "ha servit, fins al moment, com a espai comú per buscar consensos en la lluita contra els abocadors" a la ciutat. Un espai "conjunt" de diàleg que "s'ha vist trencat en detriment d'un ús partidista".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut