L'Ajuntament de Ripoll es vanta de lliurar a la Policia Nacional un migrant sense llar

La Generalitat ja ha advertit que el consistori no té competències per fer-ho i la CUP planteja una moció de censura a l'alcaldessa Sílvia Orriols

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Ripoll, governat des del 28M pel partit d'extrema dreta Aliança Catalana, ha informat aquest dimarts que ha lliurat a la Policia Nacional una persona sense llar que estava dormint a l'ombra en un parc de la població, en ple pic de calor.

La notícia arriba quan no fa ni una setmana del ple en què l'alcaldessa, Sílvia Orriols, va assumir personalment la cartera que uneix les competències d'immigració i seguretat, una vinculació durament criticada des de l'oposició.

El compte de Twitter del consistori ha publicat una fotografia de la persona tapada amb un llençol i ha explicat que la policia local l'ha localitzat i, en comprovar que es trobava en situació irregular, els agents s'han posat en contacte amb la Policia Nacional, que se l'han endut per obrir-li un expedient d'expulsió.

 

Àmplia reacció de condemna

L'actuació ha desencadenat moltes reaccions de protesta d'entitats que treballen pels drets humans, com el president de l'ONG Azahara, Mohamed El Amrani. En declaracions a TV3, ha assegurat que es tracta d'un exemple més de racisme institucional:

"S'assenyala una persona per la seva condició de migrant, de vulnerabilitat, i, en lloc de donar-li assistència, que és el que han de fer els ajuntaments, se l'assenyala directament de forma totalment vergonyosa, publicant aquestes fotografies. El risc és normalitzar aquestes situacions."

Des d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Carme Brugarola ho ha qualificat d'una "manca d'humanitat terrible", i retreu a Orriols que aquesta és una actitud "molt poc cristiana, perquè jugar amb la pobresa de les persones és una cosa molt greu".

"Aquesta persona no havia fet cap delicte, penso que les persones que estan en una situació d'emergència, de pobresa, el que s'ha de fer és ajudar-les", apunta Brugarola.

També el portaveu de la CUP, Dani Vilaseca, ho ha qualificat de repugnant. "La difusió d'informació ha de respondre als principis de legalitat, legitimació i proporcionalitat. La divulgació pública d'aquesta imatge deshumanitza i estigmatitza", ha lamentat Vilaseca en una piulada.


Petició de moció de censura

Aquest dimecres, la CUP ha estat la primera formació de demanar una moció de censura a Orriols. "No pot passar ni un dia més sense que es desallotgi l'extrema dreta de l'Ajuntament de Ripoll. La moció de censura a Orriols és una urgència democràtica. Ni un dia més amb la ultradreta expulsant veïnes, ni un dia més patrimonialitzant l'Ajuntament per governar contra la gent", ha indicat la formació.

La proposta compta amb el suport d'ERC, mentre Junts i PSC no hi han respost directament, però condemnen l'actuació de l'alcaldessa.

"El que toca fer des de l'Ajuntament és ajudar, el que no es pot fer és expulsar-lo, penjar-ho i sentir-se orgullós d'aquesta actuació, això no ho podem permetre", apunta Manoli Vega, de Junts.

També ho veu així Enric Pérez, del PSC, que veu "immoral, indecent i inadmissible fer exhibicionisme públic a través de les xarxes socials de l'Ajuntament d'una persona sense llar que està dormint al carrer".

"És una situació molt greu, a mi m'agradaria viure en un poble que quan trobem una persona en aquesta situació se l'atengui per dignitat humana", ha reclamat Pérez als micròfons de TV3.

La formació d'extrema dreta Aliança Catalana governa en minoria a l'Ajuntament, amb 6 regidors dels 17 que té el ple.


Estar en situació irregular no és delicte

Contràriament a l'opinió de la resta de grups, Orriols diu que "no és gens humanitari importar immigrants a cabassos sense disposar de recursos per assimilar-los a la civilització occidental i sense cap mena d'opció d'incorporar-los al mercat laboral", malgrat que aquest dimecres s'ha sabut que aquesta persona tan sols estava de pas per Ripoll de camí a Itàlia per trobar-se amb la família.

Tot i que a través de Twitter, l'alcaldessa Sílvia Orriols assegura que "entrar il·legalment és un delicte", segons la directora general de Migracions, Eunice Romero Rivera, la situació irregular d'una persona estrangera no és un delicte sinó una falta administrativa.

Romero insisteix que un ajuntament no té competències en aquesta matèria: "Tot i que es planteja com un perill, aquesta senyora no té competències, i no està amoïnada per aquesta realitat sinó que vol utilitzar-la."

ARXIVAT A:
MigracionsExtrema dretaRacismePolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut