Actualment, hi ha 11 parades en actiu a la Rambla de Barcelona
Actualment, hi ha 11 parades en actiu a la Rambla de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona demanarà poder expulsar per la força els paradistes de la Rambla

El consistori activa la via judicial després de constatar la negativa dels propietaris a abandonar aquests locals

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Corbalan

Periodista de Catalunya Ràdio especialitzat en Barcelona

@jcorbalan
Actualitzat

El govern de Jaume Collboni està disposat a desallotjar per la força les antigues parades d'ocells de la Rambla, reconvertides, des de fa anys, en punts de venda de gelats, gofres i records per als turistes. Aquest dijous, funcionaris municipals han anat a demanar les claus als titulars de les 11 parades que, actualment, es troben en funcionament a l'icònic passeig barceloní, però cap d'ells no les ha entregades.

N'han estat testimonis la directora del mercat de la Boqueria -d'on depenen les parades-, el cap dels serveis jurídics de l'Institut de Mercats i dos agents de paisà de la Guàrdia Urbana, que també formaven part de la comitiva.

Davant d'aquesta negativa, el consistori anirà un pas més enllà, com explica el cap dels serveis jurídics, Manuel Mallo.

"Demanarem al jutjat una autorització per procedir a recuperar-ne la possessió de manera forçosa."

L'Ajuntament assegura que una vintena de sentències li donen la raó. Per la seva part, Xavier Cuenca, propietari de cinc d'aquestes parades, assegura que estudiaran quines accions jurídiques poden emprendre per aturar el desallotjament.
 

Un conflicte enquistat

El litigi judicial entre el consistori i els antics ocellaires fa 13 anys que s'allarga. La justícia va declarar nul·la la reconversió de l'activitat per errors en la tramitació municipal de la llicència i, el 2021, va caducar la concessió de 50 anys que tenien els paradistes.

Les antigues parades d'ocells han passat a oferir productes per a turistes
Les antigues parades d'ocells han passat a oferir productes per a turistes (3Cat/Jordi Corbalan)

Ara, amb les obres de la Rambla, el consistori ha accelerat el procediment administratiu per tancar-les i enderrocar-les. Aquest mateix mes de juliol, l'ajuntament va llançar un ultimàtum en què advertia els paradistes que havien de lliurar les claus. La justícia en va suspendre el desallotjament de manera cautelar, fet pel qual els paradistes van demanar la dimissió del gerent dels mercats municipals, a qui acusaven de gestionar el conflicte de manera "pèssima".

En aquest estira-i-arronsa, s'han plantejat diverses alternatives. L'Ajuntament ha proposat que aquests comerciants puguin passar l'estiu a la Rambla a canvi d'aturar els procediments judicials i presentar un aval de 50.000 euros per parada. Els paradistes, per la seva banda, reclamen que es busqui una solució definitiva, com podria ser reubicar-los al mercat de la Boqueria.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaComerçJudicial
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut