Els casos de la verola del mico s'han disparat sobretot a la República Democràtica del Congo (Reuters/Arlette Bashizi)

L'Àfrica declara l'emergència sanitària per la verola del mico a tot el continent

L'Organització Mundial de la Salut decideix aquest dimecres si estén la declaració d'emergència a tot el món

Redacció/AgènciesActualitzat

Notícia actualitzada: L'OMS torna a declarar l'emergència sanitària mundial per la verola del mico
 

L'organisme de salut pública de l'Àfrica ha declarat aquest dimarts l'emergència per la verola del mico al continent, on des de principi d'any ja hi ha hagut més de 15.000 contagis i 461 morts per aquesta infecció en 18 països.

La decisió s'ha pres davant l'augment d'un 160% dels casos en un any, sobretot a la República Democràtica del Congo, on s'ha detectat una soca més agressiva.

A més, les autoritats alerten que necessiten més de 10 milions de dosis de la vacuna per fer front a aquesta situació, una xifra que queda molt lluny de les 200.000 disponibles ara. 

El director dels centres per al control i prevenció de malalties de l'Àfrica --CDC de l'Àfrica--, Jean Kaseya, ha instat els estats membres de la Unió Africana a "donar via ràpida a l'autorització d'emergència, que jugarà un paper fonamental per preservar la salut pública". 

El virus de la verola del mico es transmet principalment per contacte directe o indirecte amb sang, fluids corporals, lesions de la pell o mucoses d'animals infectats.
 

L'OMS podria estendre la declaració d'emergència a escala global

En paral·lel, el comitè d'emergència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) analitzarà aquest dimecres si torna a declarar la verola del mico una emergència de salut pública d'importància internacional. 

Un comitè d'experts es reunirà al migdia i, si s'acaba confirmant la decisió, elaboraran un seguit de recomanacions sobre com preveure i reduir la propagació de la malaltia.

L'emergència sanitària per la verola del mico es va activar el 2022 i es va mantenir durant un any, fins al maig del 2023, després que els casos es reduïssin més d'un 90%. 

L'estat espanyol és el país europeu amb més casos notificats de verola del mico. En concret, se n'han confirmat més de 8.100 des que es va detectar el darrer brot, l'abril del 2022. 

ARXIVAT A:
SalutÀfrica
Anar al contingut