Part del sistema habilitat per a la producció d'hidrogen verd a l'aeroport de Lleida-Alguaire
Part del sistema habilitat per a la producció d'hidrogen verd a l'aeroport de Lleida-Alguaire

L'Aeroport de Lleida-Alguaire ja té en marxa el sistema per produir d'hidrogen verd

Actualitzat

ACN Alguaire - L'Aeroport de Lleida-Alguaire ja té en marxa el sistema per produir hidrogen verd que afavorirà la transició energètica de la indústria aeronàutica. Es tracta, entre altres, d'un electrolitzador i d'un dipòsit que permet emmagatzemar l'hidrogen generat. Aquest últim, ja podrà ser utilitzat per les empreses mentre finalitza el procés de certificació necessari, que es preveu que sigui a l'octubre, ha explicat aquest dimecres la consellera de Territori en funcions, Ester Capella, durant una visita a les instal·lacions. Alhora, es treballa en l'ampliació del parc fotovoltaic perquè la infraestructura pugui ser autosuficient energèticament a partir del 2025.

L'Aeroport de Lleida-Alguaire té en marxa des d'aquesta setmana el sistema per produir hidrogen verd a partir del seu parc fotovoltaic. La producció s'adreça, principalment, a la indústria aeronàutica i aeroespacial que treballi amb motors elèctrics, d'hidrogen i combustibles sintètics. El departament de Territori va anunciar el setembre de l'any passat que el sistema de producció estaria llest aquest estiu. "Allò que vam anunciar aleshores és una realitat aquest mes de juliol i, per tant, complim amb el calendari previst. També és un apunt per aquells que ridiculitzen o pregunten què passa a l'aeroport, ja que no deixaré de reivindicar el que som capaços de fer", ha manifestat Capella.

"Avui ja podem veure instal·lats l'electrolitzador i el dipòsit d'emmagatzematge i, a partir d'ara, començarà el procés de certificació que preveiem que pugui concloure a la tardor", ha dit. Mentrestant, "les empreses ja podran fer servir l'hidrogen del dipòsit", ha afegit. D'aquesta manera, l'aeroport "liderarà a Europa la promoció de l'hidrogen en l'aviació, i alhora serà un pol tecnològic i un centre d'innovació i recerca potent", ha indicat la consellera, que ha celebrat que, d'aquesta manera, s'impulsa "la transició energètica per ajudar la indústria aeronàutica a avançar cap a la sostenibilitat a partir de combustibles sostenibles".

El projecte de generació d'hidrogen verd preveu, en els pròxims 2 anys, una inversió de 3,2 milions d'euros, 1,8 dels quals provenen de fons europeus Next Generation i la resta van a càrrec d'Aeroports de Catalunya, de l'Estat i de les empreses Evarm i Aldoratech, membres del Consorci aeroH2ub. "Catalunya aprofita tots els recursos que tenim a l'abast per innovar, avançar i mirar cap al futur", ha conclòs Capella.

Per la seva banda, el president d'Aeroports de Catalunya, Daniel Albalate del Sol, ha recordat que Lleida-Alguaire és l'únic aeroport de l'Estat que està desenvolupant energies sostenibles per a l'aviació i un dels pocs que ho està fent a Europa, juntament amb l'Aeroport de Groningen, als Països Baixos, i dels aeroports de Tolosa i Lió, a França.

La instal·lació

La producció es fa a través d'un electrolitzador amb una potència de 100 kw, que està connectat a les plaques solars de l'aeroport i a un dipòsit de 6 metres cúbics que permet emmagatzemar l'hidrogen generat. És un sistema desenvolupat per part d'empreses catalanes, que suposa una aposta per impulsar la indústria de les energies netes al país.

La previsió inicial és generar entre 5 i 6 tones anuals d'energia verda, però l'objectiu és escalar fins a les 50 a l'any. En aquest sentit, l'aeroport treballa per ser autosuficient en l'àmbit energètic a partir del 2025. En concret, es vol ampliar el parc fotovoltaic, que actualment consta de 1.768 plaques solars, després de la recent instal·lació de 136 noves plaques.

Anar al contingut