ANÀLISI

L'actuació dels Mossos davant el retorn de Puigdemont

El possible retorn de Puigdemont es planteja en un moment en què l'atmosfera política està densa i això aporta més complexitat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra, que defugen de parlar en profunditat d'un possible escenari en què els consti que Carles Puigdemont ha entrat en territori de Catalunya, el poc que han dit és que són policia judicial i que hi ha una ordre de detenció vigent contra Carles Puigdemont que han de complir. Però la situació és més complexa i, tot i que el paper ho aguanta tot, hi ha les pors de qui se n'acabarà ressentint.  

Puigdemont va dir que volia tornar si hi ha debat d'investidura al Parlament. Hi ha qui li demana que no ho faci per la possibilitat que l'empresonin després de la detenció, però no queda clar quina carta jugarà el que va ser president de la Generalitat.
    
I és en esta atmosfera de negociacions per un possible govern a Catalunya i en què els socialistes a Madrid necessiten tant a Esquerra com a Junts per governar amb seguretat que sonen els tambors sobre un possible retorn de Puigdemont tot i que l'ordre de detenció està vigent

Sobre el paper no hi ha marge d'interpretació: hi ha una ordre judicial i tant fonts policials com d'altres de caràcter més polític han transmès que els Mossos l'executaran i que no poden fer altra cosa.

Però, al marge de l'aspecte penal, el tema té més rerefons i recorregut. Qui ha donat protecció i seguretat a Puigdemont són mossos que estan de vacances o en dies lliures. I alhora es dona la circumstància que els Mossos, com a institució, estan demanant informació a l'entorn de Puigdemont per saber les seues intencions. Però de moment no sembla que ningú estigui disposat a obrir boca

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu d'un míting a Argelers
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu d'un míting a Argelers (ACN/Nico Tomás)

El cas encara té més arestes i pot posar en evidència alguns discursos polítics. La situació incomoda molt el conseller d'Interior. Quan el major Trapero va declarar al judici del Suprem que, si es donava el cas, tenia un pla per detenir Puigdemont, des de l'entorn polític independentista se li va fer creu i ratlla. 

El conseller Elena el va destituir i ara es pot donar la circumstància que sigui amb Elena de conseller que els Mossos detinguin Puigdemont. I el tema amoïna, també, el comissari en cap, Eduard Sallent

No preveuen que sigui algú de la cúpula policial qui practiqui la detenció. Es deixarà en mans de comandaments de menys rang, i de l'Àrea d'Informació. Ningú preveu que la Guàrdia Civil o la Policia Nacional s'avancin a detenir-lo. 

El president del Parlament, Josep Rull, presidint el ple de la cambra catalana
El president del Parlament assegura que farà complir el protocol vigent i que "cap diputat podrà ser detingut ni retingut per la policia"

El president del Parlament, Josep Rull, ja va deixar clar que dins l'edifici no se'l detindrà. Puigdemont és partidari que l'arribada sigui visible i ostentosa, si aconsegueix entrar a la Cambra catalana d'imprevist, posa en entredit els Mossos. En tot cas, Mossos i Interior preferirien una detenció que quedés tant a l'ombra mediàtica que el temps pogués esborrar. 

L'entorn de Puigdemont porta uns dies més callat; comenten algunes fonts. I les interpretacions són variades: és la calma abans de la tempesta o és que els vents polítics que bufen han esvaït les intencions de tornar?

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut