Vanessa Mendoza considera la sentència com una victòria de la llibertat d'expressió (3Cat)

L'activista avortista Vanessa Mendoza, absolta de difamar les institucions andorranes

"La llibertat d'expressió ha guanyat", ha dit Mendoza, que ha fet una crida a impulsar la defensa dels drets socials, sobretot de gènere i infància

RedaccióActualitzat

L'activista Vanessa Mendoza Cortés, que defensa la despenalització de l'avortament a Andorra, ha estat absolta pel Tribunal de Corts del Principat del delicte de desprestigiar les institucions andorranes. Mendoza va ser acusada pel govern andorrà de difamar-los, per un informe sobre l'avortament que va presentar a l'ONU l'any 2019.

La Fiscalia demanava sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i 12.000 euros en multes i indemnitzacions contra l'activista, que havia considerat el judici com "un procés contra els drets de les dones, les llibertats fonamentals i contra l'avortament".

Per Miquel Bellera, advocat de Vanessa Mendoza, la decisió del tribunal és "el primer pas important dels tribunals andorrans en matèria de llibertat d'expressió". L'activista, per la seva banda, ha celebrat la sentència i ha fet una crida a defensar els drets socials, sobretot els de gènere i infància:

"Estic contenta perquè això vol dir que la llibertat d'expressió ha guanyat. I faig una crida a la resta d'entitats i ciutadania que vulguin parlar, sobretot sobre gènere i infància, que som aquí per batallar juntes, perquè fa falta molt més moviment social".

A Andorra l'avortament està prohibit en qualsevol circumstància.


Va denunciar Andorra davant l'ONU per prohibir avortar

El govern andorrà considerava que Mendoza, en el seu informe davant l'ONU, havia "acusat falsament i sense proves" els funcionaris dels serveis socials "de forçar noies menors embarassades i sense recursos a tenir els fills i donar-los en adopció o de portar a terme retirades massives de menors per motius econòmics", entre d'altres.

L'executiu del Principat va assegurar que l'acusació contra Mendoza no tenia "com a objecte la represàlia o la intimidació" de l'activista, que és presidenta de l'associació Stop Violències, sinó "defensar la integritat i el bon nom dels treballadors dels serveis socials".

El judici es va centrar a analitzar si les expressions que recull l'informe que va presentar Mendoza davant les Nacions Unides s'emparen en la llibertat d'expressió o van més enllà.

Protesta a les portes del judici, a la Batllia d'Andorra, a favor del dret a l'avortament (ACN/Albert Lijarcio)

Finalment, la sentència absol Mendoza "del delicte menor continuat contra el prestigi de les institucions" i determina que no es pot exigir cap responsabilitat civil contra ella.

Algunes ONG, com Amnistia Internacional, han mostrat el seu suport a Mendoza i han condemnat la situació dels drets sexuals i reproductius a Andorra. Fins i tot el mateix Consell d'Europa s'ha posicionat a favor de l'activista.

ARXIVAT A:
JudicialDrets humansAvortament Andorra
Anar al contingut