Les reserves d'aigua de Catalunya han caigut per sota del 50% per la sequera

El nivell d'aigua dels embassaments disminueix cada setmana el doble de ràpid de què és habitual a l'estiu

Redacció/ACNActualitzat

La manca de pluja, juntament amb l'onada de calor, fa que la situació d'alerta per sequera es pugui estendre a tot Catalunya. 

Els nivells dels pantans estan sota mínims, i les reserves d'aigua baixen cada setmana el doble de ràpid de què és habitual a l'estiu. De la vintena de grans embassaments que hi ha a Catalunya, 8 estan a la meitat o per sota de la seva capacitat.

L'embassament de Siurana és el que es troba en pitjor situació, en el seu mínim històric. Les reserves estan en el 14%, quan fa un any eren del 53%. El pantà només ha rebut una quarta part de l'aigua que habitualment arriba del riu Siurana. A més, des d'aquest pantà es transvasa aigua al pantà de Riudecanyes. Les poblacions del Priorat són les més afectades pels baixos nivells d'aigua de l'embassament, que s'abasteixen directament del pantà.

La baixada de reserves d'aigua també és evident al pantà de Sau, que ha passat del 81% al 48%, o en el de Rialb, on del 68% s'ha arribat al 24% d'ara. Aquí s'han hagut de limitar les activitats de lleure, i les empreses nàutiques que hi treballaven ja no poden oferir activitats ni lloguers d'embarcacions.

A l'Alt Empordà, els pagesos s'han vist obligats a regar amb menys aigua perquè el pantà d'on s'abasteixen, el de Darnius-Boadella, està a la meitat de la seva capacitat. En previsió d'aquesta situació, els pagesos han canviat els seus cultius per aquells que necessiten menys aigua.

Fa un mes ja es van haver d'aplicar restriccions en 14 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès a causa de la pèrdua de reserves de l'aqüífer de Carme-Capellades, i aquestes restriccions es podrien estendre a altres parts del territori. En aquests municipis, entre altres coses, s'han quedat sense fonts ornamentals i tenen limitat regar i omplir piscines.

L'ACA demana consciència de la situació i fa una crida a l'estalvi d'aigua.

Segons ha explicat Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l'ACA, la situació actual és resultat de la coincidència de tres factors: poca neu, poca pluja i molta calor.

A banda de la manca de pluja, la poca neu que ha caigut aquest hivern al Pirineu ha fet que els cabals dels rius que arriben als embassaments hagin portat menys aigua que altres anys. L'avançament de la calor també ha tingut afectació. Al maig, els consums d'aigua van ser superiors als habituals, més propis del mes de juliol.

Tot i que no és estrany que els nivells dels embassaments baixin a l'estiu, Velasco explica que "no és tan freqüent" que estiguin en nivells tan baixos com els d'aquest estiu. Una situació que no preveu que es pugui revertir, com a mínim, fins al setembre.

Velasco creu que és "poc probable" que es repeteixi una situació com la del 2007. Explica que una situació com la d'aquell any --amb una tardor i una primavera sense pluja-- "passa poques vegades", tot i que reconeix que, si passés, la situació podria ser "delicada" l'estiu vinent. Arran d'aquella sequera assegura que s'han pres mesures i que ara es fa servir més aigua reutilitzada i les dessalinitzadores estan funcionant al 70%.

Tot i això, fa una crida general a l'estalvi: "El ciutadà hi pot fer molt: pot tancar l'aixeta." Entre altres coses, recomana no regar jardins amb gespa o no omplir piscines privades si ja no estan omplertes. En línies generals, aconsella tancar l'aixeta sempre que no sigui estrictament necessari.

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut