Gambia ablació celebren rebuig derogació prohibició REUTERS Malick Njie
Dues dones celebren a Gambia que es manté la prohibició de l'ablació genital femenina (Reuters/Malick Njie)

Aconsegueixen que l'ablació continuï prohibida a Gàmbia

La proposició considerava que penalitzar la mutilació genital femenina és "una violació dels drets dels ciutadans a practicar la seva cultura i religió"

Actualitzat

El Parlament de Gàmbia ha rebutjat aquest dilluns un projecte de llei que proposava despenalitzar la mutilació genital femenina. Aquesta pràctica, prohibida des del 2015, ha anat a l'alça els últims anys malgrat la restricció legal. Tanmateix, durant aquests 9 anys només s'han processat dos casos, i la primera condemna no es va dictar fins a l'agost de l'any passat.

El projecte de llei que va ser aprovat en segona lectura el mes de març passat, ha quedat frenat pel Parlament, que ha impedit que passi a una tercera lectura, prevista per al 24 de juliol.

Els legisladors han tombat una per una totes les esmenes al text de la proposició de llei en una comissió especialitzada. Davant d'aquesta tessitura, el president de l'Assemblea Nacional, Fabakary Tombong Jatta, ha assenyalat que el Parlament "no es pot involucrar en un exercici tan inútil com per permetre que el projecte de llei passi a una tercera lectura sense les seves clàusules":

"El projecte de llei és rebutjat i el procés legislatiu, esgotat", va concloure Jatta.

El diputat Alimameh Gibba, que va presentar la proposició el 4 de març passat, considera que la prohibició "és una violació directa dels drets dels ciutadans a practicar la seva cultura i religió, tal com estan garantits per la Constitució de Gàmbia".

El Parlament de Gàmbia rebutja totes les esmenes a la llei i impedeix la derogació de la prohibició de la mutilació genital femenina vigent des del 2015 (Reuters/Malick Njie)

Diverses organitzacions de drets humans, entre les quals Amnistia Internacional (AI), havien denunciat que el text proposat violaria diverses convencions ratificades per Gàmbia, entre les quals la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona, la Convenció sobre els Drets del Nen i la Carta Africana sobre els Drets i el Benestar del Nen.

La directora per Àfrica Occidental i Central de l'ONG d'Amnistia Internacional, Samira Daoud, a més, va demanar a les autoritats gambianes "fer més" perquè es compleixi la prohibició de l'ablació.

Si s'hagués aprovat el projecte de llei --condemnat, entre d'altres, per institucions com el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) i el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA)--, Gàmbia s'hauria convertit en el primer país del món a eliminar la prohibició de la mutilació genital femenina.

L'Associació d'Advocades de Gàmbia, al compte de la xarxa social X, va celebrar la decisió perquè "això significa que la prohibició de l'ablació continua vigent a Gàmbia".

"Ens complau veure que els polítics compleixen amb el seu compromís d'acabar amb la mutilació genital femenina i totes les formes de violència contra les dones i les nenes."

També ho va celebrar demanant més contundència contra l'ablació la directora de Drets de la Dona de l'ONG ActionAid a Gàmbia, Binta ML Ceesay: "Amb gairebé tres quartes parts de les adolescents de Gàmbia sotmeses a aquesta pràctica nociva, no és el moment de parar de cop els avenços", va assegurar en un comunicat.

Al voltant del 46% de les nenes de catorze anys o menys han estat sotmeses a mutilació genital femenina a Gàmbia, un país de menys de tres milions d'habitants, segons Unicef. Aquest percentatge augmenta fins al 73% en nenes i dones entre els 15 i els 49 anys.

Gairebé quatre milions i mig de nenes a tot el món s'arrisquen a patir aquest any la mutilació genital, "una violació atroç dels drets humans bàsics", va afirmar el febrer passat el secretari general de l'ONU, António Guterres.

L'ablació, que consisteix a eliminar el clítoris o els llavis vaginals, és una pràctica comuna en diversos països d'Àfrica --i en grau més baix a Àsia---, malgrat que religions majoritàries com el cristianisme i l'islam la condemnen expressament.

ARXIVAT A:
Masclisme Àfrica
Anar al contingut