La Xina es juga el prestigi internacional en la fabricació de mascaretes

El govern xinès ha establert nous controls de qualitat a les fàbriques després que hi hagués kits de proves inservibles a Espanya i a la República Txeca i mascaretes defectuoses als Països Baixos

Francesc CanalsActualitzat

Les mascaretes que s'han repartit aquest dilluns al transport públic de Catalunya, per a les persones que anaven a treballar, podrien estar fetes a Wuhan, on va aparèixer el coronavirus.

Des d'abans de la pandèmia, aquesta ciutat era una de les principals productores mundials de material sanitari. Ara, el govern xinès els ha establert un nou control de qualitat molt més exigent. Hi ha en joc la salut i també el prestigi del país.

Als afores de Wuhan, l'empresa Zonsen fabrica material sanitari. Les autoritats la mostren als mitjans estrangers com a exemple de la capacitat industrial de la Xina, primer subministrador mundial de mascaretes ja abans de la Covid-19.

L'empresa Zonsen fabricant mascaretes

La prova de l'èxit xinès en la gestió de la crisi del coronavirus és que no ha tancat en cap moment i no hi ha hagut un sol empleat infectat. De fet, li va millor que mai, com explica el cap de producció de Zonsen, Li Xudong,

"Amb la pandèmia, hem comprat cinc noves línies que arriben aquest 15 d'abril. Quan les noves línies estiguin produint, podrem assolir una capacitat de 700.000 mascaretes al dia."

La Xina torna a fabricar, doncs, per a la resta del món i necessita demostrar que ho fa amb qualitat, després que hi hagués kits de proves inservibles a Espanya i a la República Txeca i mascaretes defectuoses als Països Baixos.

El govern xinès ha hagut d'imposar estàndards de qualitat més estrictes per aquesta pèrdua d'imatge en l'anomenada diplomàcia de la mascareta.

A Wuhan, amb l'alleujament d'haver recuperat la vida al carrer, el consell per als europeus és unànime. En espais públics, mascareta, com explica un ciutadà, Peng Bai, que creu que la gent no hauria de sortir al carrer i que s'ha de protegir cada persona a ella mateixa. "S'ha de ser responsables per un mateix i pels altres. No hi ha d'haver grups de gent, i cal portar mascareta", afirma.

 

Un treballador de l'empresa Zonsen fabricant mascaretes


La Xina exporta al món el seu model de gestió, però no es pot comprovar de manera independent que estigui basat en xifres reals. Per exemple, no compta els casos asimptomàtics, en contra del criteri de l'OMS.

Un ciutadà de Whuan, Zhang Xiangwang, creu que les dades no són acurades perquè hi ha molts casos de contagiats asimptomàtics i que, per tant, no poden ser detectats.  

 

Controls estrictes a Whuan

Els asimptomàtics i els casos importats impliquen per al govern xinès un risc de rebrot i per això, per exemple, la capital limita el nombre d'arribades des d'altres províncies, com el retorn de l'equip de TV3 des de Wuhan. Una app de la municipalitat de Pequín els ha d'autoritzar, i el codi ha de passar de blau a verd.

Policia xinesa reté un ciutadà africà

 

Els estrangers no poden entrar a la Xina, ni tan sols els residents. Hi ha hagut casos d'estrangers vetats en alguna botiga o restaurant. Però són els ciutadans de països africans, sobretot establerts amb els seus negocis al sud de la Xina, els que estan patint directament la discriminació.

Molts han estat expulsats pels propietaris dels pisos on vivien i la policia els assetja al carrer. Diversos ambaixadors africans han protestat, i Pequín, amb grans interessos econòmics a Àfrica, ha promès actuar.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut