Una mostra d'una de les vacunes contra la Covid-19 desenvolupades a la Xina davant la bandera del país (Reuters/Dado Ruvic)
Una mostra d'una de les vacunes contra la Covid-19 desenvolupada a la Xina davant la bandera del país (Reuters/Dado Ruvic)

La Xina comença a vacunar contra la Covid-19 sense tenir l'homologació

Les vacunes xineses, en fase d'experimentació, ja s'estan provant a la població de risc perquè l'OMS ho va autoritzar

Berta Boter Carbonell / Francesc CanalsActualitzat

La Xina, dins la cursa per treure el primer antídot contra la Covid-19, ja ha començat a provar les seves vacunes entre la població. Ja s'estan vacunant les persones que tenen alguna condició de risc. I això malgrat que les quatre vacunes més avançades es troben en fase III d'experimentació, és a dir, encara no estan homologades. D'aquesta manera, la Xina s'avança en la vacunació a les farmacèutiques nord-americanes Pfizer i Moderna.

La màxima autoritat de la lluita contra la Covid a la Xina, Zhong Nanshan, ha assegurat que les vacunes xineses tenen també una eficàcia per sobre del 90%.

S'han començat a vacunar les persones considerades de risc com, per exemple, els paradistes del mercat de Pequín, que es consideren col·lectiu prioritari perquè estan en contacte directe amb altres persones i també fan repartiment a domicili.

Wang Ruixin és un carnisser del mercat que ja s'ha vacunat:

"Em sembla molt segur. Hem rebut dues dosis de la vacuna i no he tingut cap mena d'efecte secundari".

Un altre grup considerat prioritari són els estudiants xinesos que marxen a Europa. La Guo Xuezhu va arribar a l'octubre al Regne Unit per estudiar i va viatjar vacunada:

"Després de vacunar-me, vaig tenir un dia de febre. Però he sabut que un company de la meva mateixa universitat va tenir uns efectes secundaris molt forts, que se li va inflar la cara".

També es consideren grup de risc el personal sanitari i la gent gran, que són dels primers de ser vacunats.


Els quatre assajos xinesos

A la Xina, són molts els assajos que estan en marxa per trobar la vacuna contra la Covid-19. Els quatre més avançats i que ja s'han començat a utilitzar per a la població de risc són: 

  • Sinovac
  • Sinopharm-Institut de Productes Biològics de Wuhan 
  • Sinopharm-Institut de Productes Biològics de Pequín 
  • CanSinoBio 
Un treballador empaquetant vacunes xineses de Sinovac Biotech contra la Covid-19
Un treballador empaquetant vacunes xineses de Sinovac Biotech contra la Covid-19 (Reuters/Thomas Peter)
 

La farmacèutica xinesa Sinovac ja va anunciar el mes d'agost que la vacuna contra el coronavirus que està desenvolupant genera anticossos al 97% de les persones. Aquesta vacuna s'administra en dues dosis separades per 14 dies i, segons els seus creadors, al cap d'un mes ja apareixen anticossos.
 

La vacuna de Sinovac és ara a la fase III dels assajos clínics, però ja s'està subministrant a la Xina.  La classificació informativa de l'OMS la situa en primer lloc de la llista de les més avançades. Al darrere, hi té les també xineses Sinopharma de Pequín i Wuhan. 


La cursa per les vacunes 

La vacunació a la Xina ha començat coincidint amb l'anunci de diferents farmacèutiques sobre l'efectivitat de les seves vacunes. El 9 de novembre les empreses Pfizer i BioNtech van comunicar que la injecció que assagen té un 90% d'efectivitat.

Al seu torn, la farmacèutica Moderna ha anunciat aquest dilluns que la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant té una efectivitat del 94,5% en la prevenció de la malaltia. L'empresa nord-americana també afirmava que la seva vacuna compleix els criteris d'eficàcia exigits per a la comercialització, i ha avançat que té previst demanar l'autorització d'emergència a l'agència del medicament dels Estats Units per poder comercialitzar la vacuna "en les pròximes setmanes".
 

També es troba en aquesta cursa la vacuna d'Oxford, que, segons van confirmar els seus creadors, genera anticossos i cèl·lules T contra la Covid-19. També ofereix resultats prometedors per a les persones més grans de 55 anys.

La russa Sputink V  també és una de les candidates. Malgrat que els investigadors russos diuen que la seva efectivitat seria d'un 92%,  ha generat molts dubtes entre la població. Segons algunes fonts, cada cop hi ha més casos de persones que s'han encomanat de la Covid-19 després d'haver-se vacunat.

Ara mateix, a tot el món hi ha més d'un centenar d'estudis per trobar la vacuna contra la Covid. Hi ha 38 possibles vacunes que estan en el primer estadi de proves en humans i 14 estudis més en què ja es comprova si les injeccions tenen efectes negatius per a les persones. Les més avançades són 11, entre les quals s'inclouen les 4 xineses, les nord-americanes Pfizer-BioNtech i Moderna i l'anglesa d'Oxford. 

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesXina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut