La violació d'Igualada constata les dificultats de la justícia per detectar els agressors

El detingut per l'agressió sexual d'Igualada va estar condemnat però no consta perquè era menor

RedaccióActualitzat

El detingut per l'agressió sexual a Igualada ja tenia antecedents per maltractaments i intent d'agressió sexual. El cas posa de manifest la incapacitat del sistema judicial per detectar la perillositat d'aquests agressors. 

La detenció ha revelat que el presumpte agressor tenia dos antecedents per violència sexual i de gènere. Però, malgrat tot, no figurava en el radar. 

El detingut va intentar agredir sexualment una menor, familiar seva, el 2015, quan ell tenia 15 anys. Els fets es van denunciar dos anys després i el judici va ser el 2020. El van condemnar a un any d'internament que va quedar en suspens. A canvi li van aplicar una mesura de llibertat vigilada i la participació en un programa de tractament per delictes sexuals i un altre programa de desintoxicació.

Durant aquest temps, el jove va estar sota supervisió psiquiàtrica. Segons fonts judicials, no hi va haver cap incidència en el compliment de la mesura i dels programes.

Però aquests fets no constaven com a antecedents. Per què? Ho explica el president de la Secció de Dret Penal de l'ICAB, Miguel Capuz Soler: "Quan una persona passa a ser major d'edat, els antecedents penals es netegen, no li queden antecedents".

La prova és que en una investigació posterior, la condemna per la temptativa d'agressió no va aparèixer. El juliol de l'any 2020, quan el detingut tenia 20 anys, una exparella el va denunciar per maltractaments de quan havien estat convivint, tot just feia uns mesos. La jove va relatar als Mossos d'Esquadra que, en una ocasió, ell la va agafar i pretenia ficar-la dins la caseta del gos.

A la denúncia, a la qual ha tingut accés TV3, fa constar el nom i el telèfon de dos testimonis dels fets. I també denuncia que, en una altra ocasió, al pis d'Igualada on l'han detingut, la va tancar a l'habitació, va intentar escanyar-la i la va llançar contra l'armari.

Tot i així, la jutgessa no va establir cap ordre d'allunyament perquè va tenir en compte que ja no convivien i no hi veia perill, i també va fer constar textualment que Brian no tenia antecedents penals, ni detencions, ni procediments policials anteriors per violència de gènere o domèstica.

La violació d'Igualada constata les dificultats de la justícia per detectar els agressors
Un agent durant el registre del domicili del detingut per la violació a Igualada (Mossos d'Esquadra)

Enxampat gràcies a les càmeres de videovigilància

Sense els antecedents, la policia tenia menys eines per trobar l'agressor. La policia va arribar al sospitós arran d'una denúncia per uns danys a un vehicle, un acte de vandalisme que va passar a Igualada la mateixa nit de la violació.

Les imatges de videovigilància van permetre estirar el fil. Es van recopilar i investigar imatges de fins a 155 càmeres de videovigilància per fer un seguiment de les persones i vehicles durant el temps en què es va produir l'agressió.

Cinc càmeres de seguretat diferents van enregistrar els seus moviments i això va permetre definir el recorregut que va fer aquella nit; un recorregut que coincidia amb el de la víctima.

Els Mossos el van acabar detenint el 21 d'abril. Podria ser condemnat a 30 anys de presó per l'agressió sexual i perquè es considera que tenia intenia intenció de matar-la.

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut