La vídua de Navalni vol continuar la lluita mentre el Kremlin empresona seguidors de l'opositor

La dona de l'opositor rus, mort divendres a la presó, anuncia que li pren el relleu en la lluita per "alliberar Rússia de Vladímir Putin"

Actualitzat

La vídua de l'opositor rus Aleksei Navalni, mort divendres a la presó, ha anunciat que li pren el relleu i que continuarà la seva feina en la lluita "per alliberar Rússia de Vladímir Putin".

"Us crido a estar al meu costat", ha dit Iúlia Navàlnaia en un vídeo penjat a les xarxes en què acusa directament el líder del Kremlin d'haver assassinat el seu marit:


En un missatge gravat des de l'exili, la dona de l'activista rus ha explicat que tots aquests anys ha estat al seu costat "en manifestacions, arrestos domiciliaris, registres i quan el van enverinar":

"Era feliç acompanyant-lo i donant-li suport, però avui vull estar amb vosaltres perquè heu perdut tant com jo. Us demano que compartiu amb mi la ràbia i l'odi pels que s'atreveixen a matar el nostre futur".

"No és vergonyós fer poc, és vergonyós no fer res i deixar-se intimidar", ha rematat.


Denuncien que no els han tornat el cos

En el seu vídeo, Navàlnaia també ha acusat el govern de Putin d'amagar el cos de Navalni per evitar que se'n trobin proves.

Creu que van matar-lo amb l'agent nerviós Novitxoc i que no els lliuraran les despulles fins que n'hagin desaparegut les traces.

La mare de Navalni, que és a la presó de l'Àrtic on complia condemna, ha intentat sense èxit tres cops que li deixin veure les restes del seu fill.

Les autoritats russes, que neguen les acusacions, han fet saber que allarguen la investigació oficial per aclarir les causes de la mort de l'opositor.

Els aliats de Navalni amenacen de fer públics aviat els detalls del suposat assassinat, inclosos els noms de la gent que hi està implicada.


Rússia persegueix amb presó els seguidors de Navalni

Mentrestant, a Rússia ja hi ha hagut les primeres condemnes de presó per homenatjar Navalni.

Almenys 150 del prop de mig miler de detinguts des de divendres han estat condemnats amb el pretext que d'haver violat les lleis que regulen el dret de manifestació a Rússia.

Només a Sant Petersburg, segona ciutat del país, consta que aquest cap de setmana els tribunals han emès un total de 154 condemnes a penes que van fins als 14 dies de presó.

Borrell apunta a Putin i diu que "hi ha marge" per sancionar-lo més

Des de Brussel·les, on Navàlnaia s'ha reunit aquest dilluns amb els ministres d'Afers exteriors de la UE i amb el president del Consell, Charles Michel, han apujat el to contra Putin.

L'alt representant per a la política exterior de la Unió, Josep Borrell, ha assenyalat Putin com "l'únic responsable" de la defunció de l'opositor.

Borrell considera que és especialment rellevant que els ministres de la UE enviïn "un missatge de suport a l'oposició russa", que aquest cap de setmana ha patit "repressió i detencions" en les manifestacions contra la mort de l'opositor.

Per això, ha anunciat que el règim de sancions en matèria de drets humans a la UE portarà el nom d'Aleksei Navalni en homenatge a la seva mort.

També ha alertat el Kremlin que "hi ha marge" per ampliar les sancions a empreses i persones afins al poder des de la UE.

Es preveu que aquesta setmana s'aprovi el tretzè paquet de mesures restrictives contra el règim de Putin, a les portes que es compleixin dos anys de la guerra d'Ucraïna.


Espanya crida a files l'ambaixador

Com a conseqüència de la mort de Navalni, alguns països han cridat a files els representants de Rússia al seu país.

És el cas d'Espanya, que ha convocat l'ambaixador al ministeri d'Exteriors. Segueix així el camí d'Alemanya i de Finlàndia.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut