L'Àfrica està vivint un fort brot de la verola del mico
Catalunya Migdia (cap de setmana)

La verola del mico: què has de saber si viatges a l'Àfrica

La variant que circula ara a l'Àfrica és molt diferent de la del 2022: bastant més greu i es transmet per contacte directe, no només sexual. Els experts aconsellen als viatgers que es vacunin i evitin el contacte humà

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La infecció pel virus mpox que afecta la República Democràtica del Congo i que s'ha estès a altres països centreafricans és una soca diferent de la del 2022. Va començar a circular l'any passat i des de llavors ja ha provocat més de 30.000 casos a l'Àfrica amb un miler de morts, el 80% menors de 15 anys. La ràpida expansió de la nova variant pel continent africà ha fet que l'Organització Mundial de la Salut declari una alerta sanitària mundial per la verola del mico.

La variant del 2022 tenia una capacitat letal del 0,1%, i la nova, del 3%. Els experts recomanen a les persones que han de viatjar a l'Àfrica central, i sobretot al Congo, que es vacunin contra la verola del mico i evitin el contacte directe amb persones que poden estar infectades.


Una malaltia nova i més letal

Les característiques de la nova soca de la verola del mico la converteixen en una altra malaltia que té més capacitat letal, amb més de 1.000 morts des del 2023, tal com explica Oriol Mitjà, infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol i investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions: "Un brot descontrolat al centre de l'Àfrica que causa una altra variant del virus fa lesions per tot el cos. Són com petites butllofes que surten sobretot a la cara i als braços, però també al tronc i a les cames."

L'infectòleg alerta que la situació que tenim ara i la que hi havia el 2022 són totalment diferents. Ha canviat la forma de transmissió, que abans era per via sexual, i ara es dona molt per simple contacte directe entre les persones:

"Ara parlem de dos brots diferents. Aquest no s'està transmetent per via sexual de forma tan freqüent."

Mitjà apunta que la nova soca de la verola del mico està afectant molt la població infantil de l'Àfrica central: "La transmissió ha estat, sobretot, per contacte directe, majoritàriament entre nens de menys de 15 anys. Entre les 1.000 morts, un 80% són de menors de 15 anys. La gravetat és més alta, però la letalitat també és molt més alta, del 3%."


A més del canvi en la forma de transmissió del virus, també són diferents les zones del cos que en resulten més afectades. Oriol Mitjà apunta com són els mecanismes de transmissió habituals de la nova variant a l'Àfrica: "Aquí el mecanisme de transmissió més freqüent són les úlceres que tenen els nens malalts. A les úlceres hi ha molta quantitat de virus. Un altre nen l'hi toca directament o es contamina amb material contaminat, i quan es fica la mà a la boca, als llavis o als ulls, queda infectat."

"La infecció ja no es produeix com en el brot anterior a les zones genitals o a la boca, sinó que és una infecció disseminada per tot el cos."


Les vacunes

Mitjà conclou que és una situació molt nova, molt diferent i potencialment més greu que el brot anterior. Per tot plegat, la recomanació als viatgers és la vacunació, a més d'evitar el contacte directe amb persones que tinguin lesions a la pell.

En aquests moments hi ha dues vacunes que es poden administrar contra l'mpox, totes dues dirigides contra la verola clàssica, però han demostrat una efectivitat molt alta contra la variant del virus que circulava el 2022.

Alguns estudis han mostrat una efectivitat contra la verola del mico del 79% al cap de dues setmanes (Europa Press/DPA/Sven Hoppe)

Mitjà assenyala que aquestes vacunes contra la verola tradicional són efectives perquè el virus és de la mateixa família: "L'mpox és un virus que és de la família de la verola i la vacuna de la verola produeix una protecció creuada i prou eficaç."

"La protecció pot arribar a ser del 70 al 80% contra la verola del mico. Per tant, tenim una vacuna que és efectiva."


Crida de MSF

Metges sense Fronteres fa una crida perquè els països sense brots de la verola del mico enviïn les seves vacunes a l'Àfrica. El continent necessita, com a mínim, deu milions de dosis per tractar la nova variant. De moment, però, encara no hi ha dades sobre l'eficàcia de la vacuna en la variant actual del virus. Només se n'ha detectat un cas a Europa, a Suècia, però d'una versió que sí que es transmet per via sexual.

De la versió més perillosa de la infecció encara no se n'ha notificat cap cas fora del continent africà i els experts reconeixen que, quan arribi, possiblement farà replantejar l'estratègia per fer-hi front, així com els que es consideren grups de risc a prioritzar en la vacunació.

ARXIVAT A:
ÀfricaVacunesVerola del mico
Anar al contingut