La variant òmicron ja representa el 20% dels casos i serà majoritària per Nadal
La variant òmicron serà majoritària per Nadal (Europa Press/Joao Filipe)

La variant òmicron ja representa el 20% dels casos i serà majoritària per Nadal

La nova variant del coronavirus serà dominant d'aquí tres setmanes, quan encara no se'n sap el grau de severitat

RedaccióActualitzat

La variant òmicron del coronavirus va camí de convertir-se en majoritària fins i tot abans de Nadal. És a dir, més de la meitat dels casos que es detectin, seran d'aquesta variant d'aquí una setmana.

Segons el Departament de Salut, ara mateix, el 20% dels casos a Catalunya ja són sospitosos de ser d'aquesta variant. Un percentatge que ja és del 25% a Barcelona.

El conseller Josep Maria Argimon ha explicat aquest divendres que "hem vist un salt: de passar de casos anecdòtics, que els podies comptar amb els dits de la mà, a que ja siguin un 20%".

Amb una transmissibilitat 2,5 vegades més alta que la delta, Salut preveu que òmicron sigui dominant d'aquí tres setmanes.

Són percentatges que, segons el Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC), ja superen el de països europeus, com Dinamarca o el Regne Unit, en què el creixement exponencial d'òmicron ja s'havia observat els últims dies.

Tornen les quarantenes 

Amb aquest escenari, aquest divendres el Departament de Salut ha anunciat canvis en els protocols per aturar els contagis. A partit d'aquest dilluns, les persones vacunades hauran de tornar a fer quarantena quan siguin contacte estret d'un positiu.

La clau, la severitat

La gran incògnita continua sent la seva severitat. Segons el BIOCOMSC, es necessita que la variant sigui clarament menys greu que la delta, la dominant fins ara.

Les primeres dades científiques demostrarien que la variant òmicron del coronavirus provoca una malaltia més lleu. Això sí, segons un estudi fet a la Univeristat de Hong Kong, l'òmicron es multiplica 70 vegades més ràpidament que la delta. Això és perquè es concentra a replicar-se als bronquis en lloc de fer-ho als pulmons, com la variant original del virus.

L'òmicron també sembla que s'imposarà aviat a Madrid. Segons informava aquest dijous el Servei de Microbiologia de l'Hospital 12 de Octubre de Madrid, el 43% de les mostres que analitzen diàriament ja són d'aquesta variant.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut