Els experts posen en dubte que la variant britànica sigui més mortífera com ha afirmat el primer ministre britànic, Boris Johnson (Foto: Hospital Clínic)

La variant britànica podria ser dominant a Catalunya a mitjans de març

Dues variants més es troben sota la lupa de Salut per considerar-les preocupants
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El 8% de les mostres de coronavirus detectades a Barcelona són de l'anomenada variant britànica de la Covid-19 i les autoritats sanitàries anticipen un augment exponencial de casos. S'espera que a mitjans de març representi més del 50% dels nous contagis a Catalunya. Així ho ha assegurat Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron en una compareixença amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la responsable del pla de vacunació, Carmen Cabezas.

Pumarola ha explicat que per fer aquesta projecció es basen ens els terminis d'extensió de la variant britànica. Al Regne Unit es va detectar a mitjans de setembre fins a esdevenir la variant dominant amb un 70% dels casos durant les festes de Nadal.

En aquests moments hi ha tres variants que preocupen les autoritats d'arreu: la britànica, la sud-africana i la brasilera. Totes tres es coneixen com a VOC, sigles de "variants preocupants" en anglès, i tenen en comú el fet de ser molt més contagioses que el virus original, entre un 50% i un 70%. Fins ara s'han detectat uns 300 casos d'aquesta variant a Espanya i uns 79 a Catalunya.

La variant sud-africana, a més, s'ha mostrat més resistent a la vacuna de Moderna, segons un comunicat de la mateixa empresa, tot i que no fins al punt d'inutilitzar-la.


Com procedir per contenir les variants

El cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron ha explicat que des de Salut treballen amb dues grans vies per provar de parar la infecció. Segons Tomàs Pumarola, no es tracta tant de detectar cas a cas com conèixer l'evolució i en quines proporcions estan esteses.

Primer, apunta Pumarola, se seqüenciaran les mostres d'una proporció petita de casos: entre un 1% i un 2% de totes les mostres positives per PCR. Després es durà a terme la seqüenciació completa del genoma, entre 200 i 400 seqüències cada setmana. Abans se'n feien només 10 a la setmana.

En aquesta mateixa compareixença, Josep Maria Argimon ha anunciat que Salut es planteja avançar la vacunació prevista a més grans de 80 anys.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut