La Vall d'Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

Les Nacions Unides han reconegut el patrimoni paisatgístic i cultural de l'Aran, que va presentar la candidatura el 2021

RedaccióActualitzat

La Unesco ha reconegut la Vall d'Aran com a reserva de la biosfera aquest divendres. En una gala celebrada a Agadir (Marroc), l'organisme reconeix el gran patrimoni del paisatge de la zona, però també la cultura i la llengua pròpia, l'aranès. 

El Conselh Generau de l'Aran va presentar la candidatura l'any 2021. Entre els objectius per presentar-s'hi, adaptar la vall a les conseqüències del canvi climàtic. Això passa per un futur no tan dependent del turisme massiu i, en canvi, que destaqui com un territori sostenible, pioner en tecnologia i interconnectivitat, en les societats de muntanya.

La distinció de reserva de la biosfera reconeix un territori que té com a objectiu harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural i el desenvolupament econòmic i social a través de la relació de les persones amb la natura. Són, en paraules de la Unesco, "espais que aporten solucions locals a problemes mundials". 

Ara creuen que aquesta distinció serà, a més, un impuls econòmic i turístic per a la Vall d'Aran, per a la seva projecció internacional. Seria, per tant, la tercera reserva de la biosfera que dona la Unesco a Catalunya, després de l'Ebre i el Montseny.


Una xarxa de 726 àrees

La xarxa mundial de reserves de la biosfera està formada per 726 àrees, repartides en 123 països. Les reserves se seleccionen pel seu interès científic i tenen com a objectiu conservar i protegir la biodiversitat, contribuir al desenvolupament econòmic i humà d'aquestes zones i promoure la investigació i l'intercanvi d'informació entre diferents reserves.

Si bé tenen un reconeixement internacional, no estan protegides per cap tractat internacional, sinó que es mantenen sota la sobirania dels països respectius.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut