Banderes europees a la seu de la Comissió, a Brussel·les
La Comissió Europea ha de fer un informe sobre una eventual adhesió d'Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia (Reuters/François Lenoir)

La Unió Europea obre el procés d'adhesió d'Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia

Els 27 han demanat a la Comissió que faci el primer pas en aquest camí, i elabori l'informe necessari per decidir si els tres països compleixen els requisits per ser candidats

RedaccióActualitzat

Els països de la Unió Europea han acordat iniciar el procés perquè Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia es puguin convertir, en un futur, en membres del club comunitari, després de la petició que aquests tres països van fer a Brussel·les la setmana passada.

Segons ha informat la presidència francesa de la Unió al seu compte oficial de Twitter, els 27 han demanat avui a la Comissió que faci el primer pas en aquest camí, i elabori l'informe necessari per decidir si els països de la Unió Europea concedeixen a Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia l'estatus de país candidat.

"Acord per convidar la Comissió Europea a emetre una opinió sobre cadascuna de les sol·licituds d'adhesió a la UE presentades per Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia", ha piulat, després d'una reunió dels ambaixadors dels 27:

 

Què ha de valorar l'informe de Brussel·les

Ara l'executiu comunitari haurà d'elaborar un informe per valorar si Kíiv, Chisinau i Tbilisi compleixen els requisits per ser països candidats a entrar a la Unió Europea. Entre els criteris, el respecte als valors fonamentals de la Unió, l'existència d'institucions estables que garanteixin la democràcia i també d'una economia de mercat.

Quan Brussel·les acabi la valoració --primer pas d'un procés que sol durar anys-- caldrà que els estats membres de la UE n'aprovin l'ingrés per unanimitat i només aleshores podran començar les negociacions d'adhesió.

Actualment, Turquia, Sèrbia i Montenegro es troben en aquest estadi de les negociacions per entrar a la UE, mentre que Albània i Macedònia del Nord han obtingut l'estatus de països candidats.

Ucraïna va demanar un "procediment especial" d'ingrés

La setmana passada, en resposta a la invasió que va començar el dia 24 de febrer, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va reclamar l'adhesió immediata d'Ucraïna mitjançant un "procediment especial nou", en un vídeo en què va afirmar que l'objectiu del seu govern era "estar amb tots els europeus i, el més important, ser iguals".

Zelenski va al·legar que Ucraïna fa anys que vol que s'obri aquest procés i que ara calia "segellar en paper" que és "part inalienable" de la comunitat europea.

La proposta va rebre el suport dels presidents de Bulgària, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia, que es van mostrar partidaris d'un "accés immediat" del país a la UE.

Banderes ucraïneses i europees davant la seu de l'Eurocambra, a Brussel·les, el 28 de febrer
Banderes ucraïneses i europees davant la seu de l'Eurocambra, a Brussel·les, el 28 de febrer (Reuters/Yves Herman)


Converses entre Michel i Zelenski sobre la petició

En un tuit, el president del Consell Europeu, Charles Michel, havia informat que els estats membres abordarien la petició de Kíiv "en els pròxims dies". En una conversa amb Zelenski, Michel s'ha compromès a portar la qüestió a la cimera de caps d'estat i de govern prevista per a dijous i divendres a Versalles.

Durant la conversa, Michel ha dit al president ucraïnès que la Unió Europea està "fermament al costat d'Ucraïna" per "alleugerir el patiment humà" causat per l'agressió russa.


Zelenski ha piulat, per la seva banda, que ha traslladat el tema a Michel i que "el poble d'Ucraïna s'ho mereix":

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïna
Anar al contingut