Un grup de turistes al barri Gòtic de la capital catalana
Un grup de turistes al barri Gòtic de la capital catalana (Ajuntament de Barcelona/Vicente Zambrano/CC BY-NC-ND 4.0)

La Unió Europea estudia denegar els visats als turistes russos

Ucraïna demana que se sancionin més durament els ciutadans russos, que entén que "donen suport a la guerra de manera majoritària"

Redacció/AgènciesActualitzat

Els països europeus que fan frontera amb Rússia s'han mostrat disposats a denegar visats turístics als ciutadans russos. Els governs de Finlàndia, Estònia i Letònia creuen que, amb la guerra encara activa, els russos no haurien de poder fer vacances com si res.

La decisió final l'haurà de prendre la Unió Europea com a conjunt. Es preveu que se'n parli el 31 d'agost, durant una trobada informal de ministres d'Afers Exteriors europeus.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, vol fer més passos en les sancions contra Rússia i va demanar explícitament als països europeus que deneguin aquests visats. Molts països ja han endurit les condicions i Rússia, per la seva banda, ha fet el mateix amb els turistes de la UE.

Aquest dimecres, hi ha insistit el ministre d'Afers Exteriors Ucraïnesos, Dmitró Kuleba. A través de Twitter, ha fet una crida a deixar d'expedir visats i ha assegurat que "la majoria dels russos donen suport a la guerra a Ucraïna".


La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, ha declarat que està a favor que se'ls tanqui l'espai Schengen:

"No està bé que, mentre Rússia està immersa en una guerra brutal a Europa, els russos puguin portar una vida normal, viatjar per Europa i fer el turista".


Ha remarcat que la decisió hauria de ser global perquè els russos poden travessar les fronteres de Finlàndia amb un visat que hagi expedit qualsevol altre estat dins de l'espai Schengen. A més dels 22 països europeus, també en formen part Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein.

La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, diu que s'ha de posar fi al turisme procedent de Rússia: "Visitar Europa és un privilegi, no un dret humà".

A causa del tancament de l'espai aeri per als vols amb origen o destinació a Rússia, els països fronterers com Finlàndia, Estònia i Letònia s'han convertit en la porta d'accés més senzilla fins a Europa.

Abans de la pandèmia visitaven mig milió de russos visitaven Catalunya cada any. La presència de russos aquest estiu, en canvi, és testimonial.
 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTurismeUcraïnaRússia
Anar al contingut