La Unió Europea, disposada a finançar el Midcat si França i Espanya es posen d'acord
La canonada del Midcat ha arribat a Hostalric

La Unió Europea, disposada a finançar el Midcat si França i Espanya es posen d'acord

Fonts de la Comissió Europea confirmen a TV3 que podrien finançar el gasoducte del Midcat si també servís per transportar hidrogen verd en el futur

RedaccióActualitzat

El gasoducte del Midcat, aturat a Hostalric, podria rebre fons europeus per fer arribar gas al centre d'Europa i dependre menys de Rússia. Així ho han confirmat fonts de la Comissió Europea a la consulta feta per TV3.

I és que a principis de maig, a les jornades del Cercle d'Economia a Barcelona, la presidenta de la Comissió Europea deixava clar els seus objectius en matèria energètica: energia verda i connexions transfrontereres: "Estem duplicant els nostres objectius en l'hidrogen. I potenciarem els projectes transfronterers. Per exemple, la connexió crucial entre Portugal, Espanya i França, que ha de ser una realitat", va dir Ursula von der Leyen.

A priori el Midcat compleix aquests elements. El gasoducte podria transportar a la llarga hidrogen verd, i això el faria susceptible de rebre fons europeus per acabar-ne la construcció, tot i que ara es pensi per servir gas d'Espanya cap a França.


El paper de la diplomàcia europea

El Midcat es va aturar el 2019 per l'alt cost econòmic i mediambiental. Però ara el context és un altre.

Amb tot, França ha aigualit la idea de reprendre el projecte. Asseguren que és car, no serà ràpid i, a més, mediambientalment no és una bona opció. Si França i Espanya es posessin d'acord, el projecte podria tenir finançament europeu.

L'oposició francesa no és nova, però ara la pressió d'Alemanya i la Unió Europea per acabar el gasoducte fa pensar que la partida no s'ha acabat.

Hi ha insistit el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que ha apel·lat a la diplomàcia europea:

"Aquestes pegues no són novetat. Però el que és cert és que ara estem en un moment que entraran en joc la diplomàcia europea perquè això sigui possible", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

França veu més viables altres mesures, com plantes regasificadores, o fins i tot una interconnexió -sigui per gasoducte o vaixell- per transportar gas des de la Península fins a Itàlia.


Espanya, disposada

Fa només una setmana, la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va dir que el Midcat podria estar enllestit en menys d'un any. Segons la ministra, trigaria a estar operatiu "vuit o nou mesos" en el "costat sud".

Es tractaria d'acabar les obres i que França completés la seva part, amb la implicació de la Unió Europea.

Ribera va fer aquestes declaracions després que el canceller alemany, Olaf Scholz, va defensar la connexió entre la península Ibèrica i el centre d'Europa en plena espiral de preus de l'energia. Tot i que no el va citar explícitament, el Midcat hi encaixaria de ple.

D'altra banda, el projecte ha aixecat també les crítiques de col·lectius ecologistes.

 

ARXIVAT A:
RússiaMidcatEnergiaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut